O blogu a o mne

Moja fotka
Vitajte na mojom blogu. O čom bude? O všetkom možnom...umenie, práca, šport, hudba, dovolenky...skrátka mix. Možno niektorí z vás nájdu inšpiráciu v rôznych nápadoch, radách, fotografiách, článkoch...a možno vy inšpirujete mňa. Teším sa na vás. A teraz niečo o mne: Som učiteľkou 1.- stupňa ZŠ. Momentálne učím prváčikov. Vyštudovala som Pedagogickú fakultu PU v Prešove. Mám veľmi blízko k výtvarnému umeniu - mám za sebou osem rokov " pravidelných návštev" ZUŠ a štyri roky SUPŠ ( keramika). Okrem výtvarného umenia je mojou srdcovkou Depeche mode ( opäť sa teším na koncert)a lyžovanie ( už som vďaka nemu po plastike ACL - predný krížny väz kolena). Mám dve úžasné deťúrence Silviu a Roberta.

6. 2. 2009

Operácia kolena – úraz, rehabilitácia,...a plastika predného krížneho väzu ACL

Keď ma čakala operácia predného krížneho väzu, mala som dosť málo informácií z tejto oblasti. Práve preto som sa rozhodla, že o tom napíšem. Možno tým, že sa podelím
o svoje „zážitky“ z operácie a rehabilitácie po nej niekomu pomôžem.
Uraz sa mi stal na lyžovačke koncom februára 2007. Od malička lyžujem – do úrazu sa dalo povedať, že svoje lyže ovládam ja. Svojou nepozornosťou pri zostupovaní
z lanovky a nevedomosťou som so spôsobila veľmi vážne zranenie. Nevedomosťou –
v kolene mi „ruplo“ (čiže väz sa nadtrhol), ale ja so lyžovala ďalej...no a to bola posledná jazda! V kolene riadne rachlo a už som nebola schopná sa z kopca ani odplaziť. Nemohla som s nohou ani pohnúť.
U každého je priebeh tohto zranenia iný – môže byť miernejší, ako to bolo v mojom prípade.
Po úraze som sa s komplikáciami (ale predsa) dostala na vyšetrenie. Tam ma hneď šupli pod röntgen. Ten vám samozrejme neukáže roztrhnutý väz. Po dvoch týždňoch sa mi „podarili“ dostať na magnetickú rezonanciu. Tá už bližšie priblížila moju diagnózu, ale stále tam nebola tá istota. Zdalo sa im, že mám poškodený meniskus, nadtrhnutý väz a tak... Takže mi tú nohu zafixovali – asi tri týždne som polihovala doma (noha sa mi poriadne stenšila) a potom som sa pomaly začala s rehabilitáciou. Myslím si, že by to šlo aj oveľa skôr. veľa záleží od vašej psychiky – ako sa cítite, či sa tomu poddáte. Pri bolestiach pomáhal klasický Ibalgin a veľmi sa mi osvedčili gelové vrecúška, ktoré som mala neustále v mrazničke a prikladala ich dosť často na koleno ( aj keď to moc často lekári používať neodporúčajú). Takže pomaly som začala rehabilitovať, učila som sa chodiť a nastúpila do práce. Najskôr
o paličke a potom po vlastných (Cviky na rehabilitáciu popíšem neskôr).
A takto to šlo celý rok. Chôdza sa zlepšila, nemohla som však behať , ani skákať. Koleno bolo uvoľnené, hocikedy pri nejakom prudkejšom pohybe vyskočilo a hneď sa vrátilo naspäť. Proste, chodiť som s tým mohla a kebyže mi to stačí – dá sa s tým žiť.
Predný krížny kolenný väz sa nazýva v angličtine ACL. Tento väz je jeden zo štyroch väzov, ktoré držia koleno pohromade a zabezpečujú jeho stabilitu pre jeho náročných pohyboch. ACL tiež býva najčastejšie poškodený, lebo je to práve on, ktorý zabezpečuje stabilitu kolena smerom do strán. Nachádza sa vnútri kolenného kĺbu a spája stehennú kosť s píšťalou. Bez tohto väzu je koleno nestabilné, pohybuje sa
do strán. Tým pádom sú pre vás úplne vylúčené športy, v ktorých rýchlo meníte smer- ako tenis, futbal, lyžovanie... Ak by sa niekto chcel dozvedieť ako vyzerá naše koleno zvnútra – nech sa páči na :

http://www.arthroscopy.com/sp05001.htm

Po roku som sa rozhodla pre operáciu – plastiku ACL. Nie každý mi ju odporúčal, nie vždy sa vraj väz ujme, nie som vrcholový športovec a tak...V Prešove sa ma však ujal človek so zlatými rukami. Svalstvo na nohe bolo pred operáciou v pomerne dobrom stave, snažila som sa ho posilňovať...poriadne zrehabilitovať. Môj operatér ma totiž upozornil, že od svalstva a zrehabilitovania zraneného kolena zavísí aj výsledok operácie – plastiky ACL. Takže som sa rozhodla a operáciu sme naplánovali na máj 2008.

Operácia – plastika ACL

Čo to vlastne je a ako môže prebiehať plastika kolena? Operácia sa robí artroskopicky. Ide v nej o nahradenie poškodeného, alebo roztrhnutého predného krížneho väzu. Väz sa môže nahradiť vlastným tkanivom a to buď z predného väzu (spája jabĺčko s píšťalou) alebo z hamstringov. Druhý spôsob je náhrada väzu od darcu a tretí využitie umelého tkaniva. Tento spôsob sa asi využíva najmenej. U nás je najpoužívanejší prvý spôsob a to hlavne extrahovanie väzu z patelly. Vyberie sa stredná tretina väzu, operatér ju upraví a vloží tam, kam patrí. Aj mňa operovali týmto spôsobom. Trošku viac sa dozviete aj na :

">http://www.ortoped.sk/koleno.php

Moja operácia prebehla v poriadku, na moje očakávania. Noc pre operáciou som nespala (možno aj kvôli chrápajúcej spolubývajúcej ). Ráno ma odviedli na sál – čakala som nejakú „náladovku“, náladu sa mi však snažila spraviť akurát upratovačka, ktorá chŕlila vtipy svojej kolegyni na chodbe. Po chvíli sa ma ujal anesteziológ. Odviedol ma na sál a tam ma spolu so sestričkou pomaly pripravili na operáciu (tlak, monitor srdiečka a tak...), poinformoval ma o priebehu. Dostavil sa celý operačný tím. Do chrbtice mi pichli injekciu (po sediačky) a pomaly som si prestala ovládať nohy. Samozrejme, že sa ma chytila panika tak mi pichli niečo, po čom som zaspala. Zobudila som sa, keď bolo po všetkom. Pán primár sa usmial a ubezpečil ma, že všetko dopadlo dobre. No a potom nasledoval odvoz na pooperačnú izbu, neskôr na moju izbu. Hneď mi dali na nohu motorickú dlahu (sklon asi 70 stupňov).
Prvá noc bola najhoršia. Nezaberali žiadne injekcie, ani tabletky. To proste musíte vydržať. Cez deň to bolo ako tak, najhoršie je to, že ste pripútaní na posteli a nemôžete sa pohnúť, z kolena vám trčia hadičky – no, je to dosť nepríjemné. Po dvoch dňoch mi drenáž vybrali a pri preväze som si koleno aj odfotila. Bolo teda riadne napuchnuté a poriadna zošívačka. (Teraz mám asi 8 mesiacov od operácie a jazva je oveľa menšia). Po preväze nabehla na izbu úžasná žienka z rehabilitácie – vraj ideme cvičiť. Pri predstave, že mám s tou nohou pohnúť, mi prišlo zle. Dokonca som sa musela postaviť a s pomocou barlí urobiť pár krokov po izbe. Cvičila so mnou každý deň, presne vedela čo má robiť, ako ma má „vyhecovať“, aby som tú nohu po týždni zdvihla. Prvé dni to bolo krúženie chodidlami, tlačenie kolena v ľahu na chrbte do podložky, napínať kvadriceps...Štvrtý, piaty deň som sa odvážila s barlami na kratšie precházky (ha, po chodbe a pred vchodom). Ortézu som nemala, neodporúčal mi ju môj ortopéd. Desať dní od operácie ma prepustili domov. Bola som šťastná, že to mám za sebou.

Rehabilitácia

Po príchode domov som cvičila 3 – krát denne cviky, ktoré ma naučila rehabilitačná sestra. Okrem vyššie spomínaných: v sede na vyššej stoličke „hompáľať“ nohu, narovnať ju a vystretú držať 15 sekúnd (neskôr čas zvyšovať), v ľahu zdvíhať vystretú nohu (chvíľu podržať), pomaly ju obýbať v kolene a rukami priťahovať k sebe, (snažiť sa čo najviac zohnúť koleno), v ľahu na bruchu zdvíhať nohu, potom pokrčiť v kolene a zdvíhať, zaprieť sa špičkami do podložky a „vytláčať“ koleno von. No a samozrejme, veľmi dôležitá je správna chôdza. Po klasických drevených barlách som dostala „francúzske“. Je dôležité používať obidve. Zo začiatku som ich používala aj ja, neskôr už len jednu. Sama som si vtedy uvedomila, že krívam, Takže odporúčam vydržať pri tých dvoch. Chodila som u nás aj na rehabilitáciu, ale keď sa naučíte v nemocnici všetky cviky, ktoré potrebujete, je vám nanič. Nasadili mi tam “magnet“, nejaké masáže kolena (tak si ho pomasírujem aj ja!  ) – takže je to asi zbytočne zabitý čas. Tu na tejto adrese nájdete pár cvikov, ktoré odporúčajú robiť prvý týždeň:
www.nismat.org/orthocor/acl_postop

Po troch týždňoch

U každého je priebeh rehabilitácie individuálny. U mňa to šlo celkom rýchlo, po dvoch týždňoch som nastúpila o zamestnania (dalo sa, som učiteľka). Koleno som asi po troch týždňoch zohla na 90 stupňov, tak som pomaly začala bicyklovať na stacionárnom bicykli. Prvý týždeň 3 – krát denne po 15 minút, postupne som to zvyšovala. Pridala som „minidrepy“ – s pridŕžaním sa o skrinku a stále som cvičila naučené cviky. A ešte niečo – konečne som mohla šoférovať. 

Po troch mesiacoch

Asi 10 týždňov po operácii sme šli na dovolenku do Chorvátska. More mi neskutočne pomohlo. Koleno som mala dovtedy akési drevené, plávaním som ho „rozchodila“. Takže, vodu len odporúčam. No a po návrate som začala opatrne cvičiť. Okrem bicykla nejaké predkopávačky, zakopávačky a pomaly drepy (nie úplne a bez záťaže!). Ortézu som nepoužívala ani pri cvičení.

Po ôsmich mesiacoch

Teraz mám osem mesiacov od operácie. Pred tromi týždňami som lyžovala – samozrejme, opatrne. Nebol to až taký zážitok, ale dobrý pocit z toho, že to zas „funguje“. Musím samozrejme dávať pozor Krížny väz sa plnohodnotne ujme až po 1,5 až 2 rokoch. Špičkoví športovci začínajú po tejto operácii naplno už po 6 mesiacoch, tí sú však asi nonstop v posilke. Ja sa snažím tiež cvičiť, trošku nohy posilovať, raz do týždňa spining, robím drepy (aj s ľahšou činkou), skáčem cez švihadlo... Dalo by sa aj viac, no v rámci mojich možností – rodina a tak... Každopádne neľutujem a som nesmierne vďačná človeku, ktorý ma operoval. Tiež ďakujem mojej rodine (manželovi a deťom) za trpezlivosť a pomoc, ktorú som v tých chvíľach veľmi potrebovala.

Ináč, celkom dobrý pooperačný návod rehabilitácií je na:
http://www.drmillett.com/pdf/acl.pdf
http://www.ehealthmd.com/library/acltears/ACL_rehab.html#one

Alebo na:
http://www.orthopaedics.co.uk/boc/patients/anterior_cruciate_recovery.htm

a na http://en.wikipedia.org/wiki/Anterior_cruciate_ligament_reconstruction


Ak ste vydržali až do konca a máte chuť reagovať, alebo sa podeliť so svojimi skúsenosťami, prípadne chcete poradiť, napíšte.

277 komentárov:

  1. tota stranka mi pomohla. mam 15 rokov a ma caka tota operacia a idem takisto do presova a som uplne mimo po mam strach ale tak ked som si to precitala s ami ta ktrocha odlahlo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Neboj sa, nemaj strach. Viem, že sa to ľahko hovorí, ale určite robíš dobre, že na tú operáciu ideš. Celú ju prespíš a tú jednu - dve noci vydržíš. Po operácii pomaly, ale isto dáš nohu dokopy. Ak budeš potrebovať radu, ozvi sa. Držím palce!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V Pondelok (23.02.2009) mam termin u lekara - mali by sme sa dohodnut na termine operacie. ACL som si roztrhol minulu nedelu (16.02.2009). Vdaka za clanok - asponviemcomacaka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Chcela by som sa opytat, ci ste to mala take vazne, ze ste chodit nemohla a vas to velmi bolelo? Lebo ja som bola uz pred vyse tyzdnom lyzovat, spadla som, sice necitila som ze by mi nieco ruplo v kolene, ale odvtedy sa mi zle chodi, a pobolieva ma noha, a zistila som po troch dnoch po lyzovacke, ze asi budem mat nieco so slachou alebo vazom pod kolenom...lekarka ma poslala na chirurgiu, ale rentgen neukazal nic, tocila s nohou, ale vobec ma to nebolelo, tak usudila ze to nebude asi nic zle tak len ze mam mat nohu v klude...mala som a teraz ju mam ochabnutu, po tyzdni som bola na kontrole, videla ze viem urobit drep, tak mi len kazala aby som doma cvicila a spevnovala svaly...chodit chodim, ale ked mam vystupit na schody tak citim ako pod kolenom sa vsetko akoby napinalo, tak neviem ci je to dobre alebo nie...a noha je stale labilna, sa obcas podlamuje v kolene...tak teraz mam 10 dni cvicit, bicyklovat a pod...tak si este pockam ci za tych 10 dni sa to zlepsi...co si vy o tom myslite? mala by som s tym ist na magneticku rezonanciu aj ked viem robit drepy len horsie je to potom so vstavanim....?dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Asi si na tu operaciu este pockas...Ale stoji to za to. Poznam niekolkych ludi s podobnym problemom ako ja a nikto z nich po operacii nelutoval. Inac, dlhsie som sa neozyvala, bola som na lyzovacke v Semmeringu ( to prezradzam len koli tomu, abu som ta povzbudila - 8 mesiacov po operacii a slo to !!!) Drz sa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ou, anonymny ludkovia, ulahcite mi to a podpiste sa. Diiik. Teraz odkaz pre slecnu - komentar z nedele:
    Roztrhnuty ACL sa u kazdeho prejavuje inac. Niekto nemoze nohou ani pohnut, noha musi byt isty cas zafixovana...a u niekoho su bolesti miernejsie, ba dokonca mozu na nohu stupit. Rentgen urcite neukaze roztrhnuty vaz, urcite ti odporucam magnet. rezonanciu.Ta by mala upresnit tvoje zranenie. U mna po rezonancii vahali, ci je nadtrhnuty, alebo roztrhnuty...(ale boli blizko nie?) Artroskopiou presne zistia rozsah poskodenia.Takze skus MR a ozvi sa, ako to dopadlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. chcem sa podelit s vami. len keby som mal len taky uraz ako vy tak by to bolo ako tak pohode. len ja som futbalista a stal sa mi uraz ze sa mi odtrhli bocne vnutorne vaziva roztrhnuty predny krizny vaz a poskodene zadne krizne vazy. tak mal som prvu operaciu minuly rok v juni robil mi tie bocne vaziva postupa rehabilitacia vlastna ze som doma zohybal nohu postupne a potom posilovna a priprava na druhu operaciu ktora bola velmi narocna. plastika ACL a zosivanie zadnych vazov. mam na ACL 2 rozkladacie sroby a na zadne vazy normalny srob ktory mi budu vyberat niekedy v juny bola to neskutocna bolest ktoru nikomu neprajem a nedalo sa mi tiez z postele zist aj ked to odomna ocakavali no neslo to no musel som to vydrzat ved su aj horsie veci no nie :). terza som 6 tyzden po 2 operacii mam na nohe ortezu stale a chodim o barlach.no uz trosku dostupujem a mam ju nastavenu na zohybanie teraz budem postupne rehabilitovat pojdem na nejake terapie aby mi koleno odpuchlo a trosku sa mi svaly davali do kopy lebo mi opadli az o 4cm. ako blato.takze mam to velmi narocne ale chcem sa vratit k sportovaniu cize hrat futbal aj ked taketo zranenie ako mam ja neviem ze by mal nejaky sportovec .. tak ak by ste niekto vedeli o nejakom sportovcovi ze ma podobne tak dajte vediet aspon budem vediet.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tomáš,
    waw, normálne ma mrazí...máš fakt ťažké zranenie. Drž sa a daj po čase vedieť ako noha funguje...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Zdravim ludkovia.
    V auguste 2008 som mal nehodu pri wakeboardingu - nevydareny trik, zly pad na vodu a nasledne rupnutie v kolene (ved to rupnutie mame vsetci spolocne) Asi tyzden po nehode som chodieval s ortezou, ale ta ma prestala bavit. Po mesiaci som viac menej chodil uz len s obcasnymi bolestami. Prisla MR (asi 2 mesiace po nehode) a zistenie, ze mam natrhnute menisky a krizny vaz. S ortopedom som sa dohodol, ze koleno aj napriek MR skusime testovat a tak som cca v decembi skusil bedminton, squash a snowboard .. kedze sa prejavili bolesti a iste obmedzenia, dohodol som si operaciu na zaciatok marca 2009 - Kosice - stara fakultna nemocnica. Povodny plan spravit menisky a pozriet stav vazu. Po vstupe do kolena lekar konstatoval, ze je potrebna plastika. Som zhruba 10 dni po plastike predneho krizneho vazu (alebo ako sa mu nadava) moj priebeh operacie bol troska iny ako v clanku, ktory som si prave precital. Ja som nastatsie noc pred operaciou aj napriek chrapaniu vedlaleziaceho pana prespal takmer celu. Na operacny sal som sa dostal zhruba o desiatej nasledujuci den. Vpich injekcie medzi stavce bol prevedeny sikovne - povodne som mal obavy na zaklade reci znamych - no bolo to v podstate bez bolesti, potom uz len ochabli nohy .. prisla naladovka, ktora ale nezabrala co som celkom aj rad, aspon som si na monitore pozrel priebeh operacie :) najhorsi bol den po - lieky od bolesti nezaberali .. a samozrejme prvy tyzden plny roznych bolesti a tlakov v kolene .. mne tie hadicky z kolena vytiahli uz na druhy den, kedze sa mi uz neplnilo krvou. Taktiez v ten den som konecne vybehol na barle.. je to super pocit, ked clovek (aj ked len po jednom prelezanom dni) moze na chvilku postel opustit, aj napriek nemalym bolestiam ... hned na dalsi den ma dokonca pustili domov .. doma uz tyzden cvicim napinanie stehennych svalov (zo zaciatu to bola taka smiesna hrcka niekde v strede stehna, ale uz sa to zlepsuje a pri napnuti stehenne svaly uz aspon troska vyzeraju ako svaly - opticky to vyzera asi tak na 50% povodneho stavu), dvihanie nohy, pomalicky sa snazim zacinat ohybat koleno, aj ked zatial je to takmer nebadane. V nemocnici mi tetuska z rehabilitacneho dala precitat aj nejaku brozurku s cvikmi, no ja si uz tie postupy nepamatam .. a kedze to napinanie stehenneho svalstva, hybanie chodidlom a dvihanie nohy mi uz nerobi nejake vacsie problemy, asi by som potreboval zacat s nejakymi dalsimi cvikmi .. budem rad, ak pridate svoje posrehy a nejake tie cvicenia, ktorym by som sa mal zacat venovat, pripadne nejake odkazy na stranky s touto tematikou .. na kontrolu idem v stredu - budu mi vyberat stehy a zacnu aj rehabilitacie .. no chcem byt dovtedy co najlepsie pripraveny ...
    dakujem a vsetkym prajem rychle uzdravenie a samozrejme uz ziadne neprijemne nehody ;)
    Lubiq

    OdpovedaťOdstrániť
  10. A este otazocka. Od operacie mam mierny opuch pozdlz pistaly .. teda ten opuch som lokalizoval len nad kostou a nikde inde .. stalo sa to aj niekomu inemu, alebo len mne?
    Okrem toho mi po tyzdni od operacie vybehla pod kolenom a aj na zadnej strane kolena a stehna velka zlta modrina, ktora ako prave pozeram pomalicky zacina miznut ..
    to su len take moje postrehy .. nevnimam to ako nejake komplikacie, kedze mam pocit, ze moje koleno sa zotavuje naozaj dost rychlo
    Lubiq

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Lubiq,
    To je teda super, že máš 10 dní po operácii, noha je v podstate len mierne opuchnutá a máš len malú modrinu. Ja som teda mala koleno dosť opuchnuté a na lýtku teda až čiernu modrinu (a tá menila farby teda asi mesiac). Nejaké cviky som popísala a máš tu aj nejaké odkazy na iné stránky. Tak sa na to mrkni.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Iva,
    ja som 2 mesiace po plastike. Som profesionálne športovkina a úraz sa mi stal klasicky pri tréningu...bolesť strašná! Taktiež ma operovali v Prešove jeden úžastný,milý špecialista!potrebovala som toho najlepšieho doktora kedže šport je môj život väčšina mi ho odporúčila.Lebo nejedná sa o jednoduchý zákrok a dá sa aj pokaziť. Teraz už chodím celkom bez problémov pred 3dnami som bola na kontrole a je všetko v poriadku, aj ked mi je ľúto lebo doktor mi prakticky všetko zakázal... :(...ale čo už treba byť trpezlivý. Držím všetkým palce po ACL a pevné nervy! Nika

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Nika,
    buď trpezlivá - vráti sa ti to. Pravidelné cvičenie (nepreháňať) urobí svoje a čoskoro začneš naplno. Ináč, užívala si (alebo užívaš) Wobenzym? Dobrá vec... Držím ti palce a časom sa ozvi, ako napreduješ.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Čaute, volám sa Peter. Podobne ako mhohým ľuďom, čo tu píšu aj mne sa stal uraz výsledkom čoho bude asi operácia ACL. Som z Po, tak som sa chcel opýtať,či aj tu robia plastiku ACL pomocou štepu z hamstringov- počul som ,že operacia je menej bolestivejšia a relativne rýchlejšia rekonvalescencia avšak organizmus ho dlhsie prijma. Vedel by mi niekto poradiť. diky Peter

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Peťo,
    neviem, či v Po robia týmto spôsobom, aspoň ja o tom neviem. Všetci moji známi, ktorí boli operovaní v Po mali extrahovaný väz z patelly. Poinformuj sa a možno niekto napíše...
    Ale robia to napr. v Ba:

    http://www.sportclinic.sk/plastikaskrenhovzubtb.html

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj volam sa Adam.Pred 3 tyzdnami som mal operaciu ACL.V nemocnici my ziadne rehabilitacne cviki neukazali.Mohli by ste my,aspon tie najjednoduchsie cviki opisat. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Adam,
    v treťom týždni som stále cvičila cviky, ktoré ma naučila rehabilitačná sestra (pozri hore popísaná rehabilitácia a odkazy v mojom článku) - napínať quadriceps, dvihať nohu, v ľahu na chrbte nohu pomaly pokrčiť (ťaháš po podložke) a vystrieť, v ľahu na boku nohu zdvihnúť hore a späť. V ľahu na bruchu zdvihnúť a položiť vystretú nohu, potom pokrčiť čo najviac v kolene a tiež zdvihnúť a položiť. Keď ležíš na chrbte a oddychuješ, daj si pod pätu nejaký vankúšik, aby si mal nohu čo najviac vystretú (mňa to dosť bolelo, ale niečo už vydržíme, nie?) V treťom týždni je najlepší stacionárny bicykel – posilní stehenné svaly a dobre rozhýbe koleno. Ja som zo začiatku bicyklovala 3 – krát denne 15 minút a postupne som to predlžovala. Bicyklovať ale bez záťaže, zľahka. Ináč, dobré je aj cvičenie vo vode (v bazéne) a to chôdza dopredu, dozadu, vystieranie a ohýbanie nohy... Tak už len mať chuť a pevnú výdrž Adam, držím Ti palce.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Zdravim to som zase ja s tymy takmer vsetkymi potrhanymi vazivami v kolene. uz sa davam po troske do poriadku rehabilitujem ako tak a zohybam nohu skoro 90stupnov chodim o francuzkych barlach a dostupujem po troche este to mam trochu opuchnute a strpnute no uz sa to dava pomalicky do poriadku mastim to mastou a zatial dva krat mi brali krv z kolena.o dva tyznde idem opat na kontrolu uvidime co mi povie primar mozno uz po troske budem na bicykli chodit stacionarnom. len viac ako 90stupnov nezohnem nohu momentalne a je to este problem pri chodzi lebo noha je velmi slaba pre ochabnute svaly. ale stale musim vystierat nohu a napinat svaly a potom ju zohnut na tych 90 stupnov no co to da a tak to opakovat aj 200krat denne o 2mesiace by som mal mat magneticku rezonanciu ci to je v poriadku a ak hej tak budem velmi rad no uvidim ako s futbaom ci mi dovoli alebo nie.. takze ja sa postupne budem ozyvat co a ako. tak zatim.s pozdravom Tomas

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Tomáš,
    keď začneš bicyklovať na stacionárnom, pôjde to rýchlejšie a aj obybnosť kolena bude lepšia. Pravidelne cvič, zohýnaj koleno čo najviac. Osvedčili sa mi aj cviky na rebrinách - napr. postav sa na rebriny, ruky maj pred sebou a drž sa. Pomaly sa spúšťaj, akoby si robil drep, koľko sa dá. Treba ísť aj cez bolesť. Tých cvikov na rebrinách je viac, ale to by ti mali ukázať na rehabilitácii. Neviem, či chodíš, ak áno popýtaj sa na ne. Buď trpezlivý, držím palce a ozvi sa.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Ahoj.Mam sedemnast rokov.Aktivne som hrala basketbal.Pred sietimi mesiacmi mi robili plastiku..Mohol by mi niekto napisat ako sa citil on po siestich mesiacoch??

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ahojte všetci a hlavne Iva. Som profesionálna basketbalistka operovali. Úraz sa mi stal pri tréningu v novembri. Teraz som 11 týždnov po plastike skríženého väzu. Kedže ešte od svojho kolena som očakávala veľa tak sme hľadali dobrého doktora, ktorý je dosť dôležitý kedže táto operácia sa dá aj pokaziť(poznám veľa prípadov). Takže ma operovali v Prešove jeden úžastný špecialista a človek, ktorému vdačím, že sa môžem opäť venovať tomu čo najviac milujem (asi presne ten istý čo operoval aj Ivanu :-) ...pred týždňom som bola na kontrole a pán Dr. ma veľmi potešil dokonca až prekvapil :D môžem začas s poklusom, plávam, bicyklujem, dokonca aj na švihadle môžem skákať :D ...pýtala som sa aj doktora či mám nosiť nejakú špecialnu ortézu ale vraj nemusím lebo na to aká je drahá nesplna ten účel až tak. Nemáte niekto podobný problém??? Lebo ked som sa rozprávala s kamarátom ortopédom tak vravel, že by som ju zo začiatku mala mať, tak neviem. Ku basketbaliste kt. má príspevok nadomnou: po šiestich mesiacoch sa už väčšina športovcov vracia na ihrisko. Takže by to malo byť prakticky všetko okey čo sa týka ohybu, svalov a stability kolena(bez bolesti).

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Ahoj basketbalistka :-)(prepáč, neviem meno),
    blahoželám, všetko je zatiaľ v poriadku, teším sa s Tebou...Viem, ako som ja prežívala, keď prichádzali po operácii prvé úspechy a bolo to stále lepšie a lepšie...Uvidíš, teraz to už pôjde rýchlejšie - keďže budeš aktívnejšia, spevníš svalstvo a ani sa nenazdáš a budeš hrať.
    Ináč,niektorí ortopédi odporúčajú ortézu, ale ja som verila tomu môjmu. Takže som ju vôbec nemala. A to ani po operácii a ani neskôr pri športovaní.Až teraz cez jarné prázdniny (to bolo asi osem mesiacov po operácii) som si vypýtala ortézu na lyžovačku v Rakúsku. Neviem, či splnila svoj účel, ale aspoň po tej psychickej stránke určite - bola som si istejšia.
    Takže drž sa a napíš, ako sa Ti darí

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Volám sa Dominika :o) ale to je jedno zabudla som sa prestaviť :D Aj mne povedal, že ju netreba a to primár v PO, kt. úplne verím, ale keď vidím väčšinu basketbalistok behať po takom úraze s ortézou tak neviem. Ako často máš kontroly?Či už nechodíš?Po 8mesiacoch by to už malo byť celkom fajn, že???...Už sa neviem dočkať na novú sezónu v auguste :D ...radím sa presne podľa rád a inštrukcii :D doktora čiže dúfam, že nebudem mať žiadne komplikácie a do vrcholového športu sa vrátim bez väčších problémov!

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj Dominika,
    na kontrole som bola naposledy vo februári (tesne pred lyžovačkou). A mám prísť až o rok - všetko je super (klop, klop, klop :-))
    Myslím si, že Ty ako aktívna športovkyňa už po 8 mesiacoch budeš lietať, len vydrž a poctivo cvič. A počúvaj rady nášho pána primára :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  25. ahoj to som zase ja tomas.. tak pomalicky bicyklujem ale musel som si dat pauzu lebo ma to dost bolelo zo zadu opat asi tie zadne vazy no .. takzo sa to rozhybava velmi tazko a pomaly sa to vlecie cele... ked bicyklujem tak sedanku mam najvissie ako sa len da a ide to pomalicky bez zataze nejakej..a vsimol som si ze to koleno sa mi stale najko vysuva smerom dopredu ako ked mi to pozeral pred operaciou ten predny vaz tak mi to koleno vysuvalo dopredu a teraz mi to este stale tak robi no menej kus ale robi to este celkom dost no.. nepaci sa mi to ale neviem nebol so mna kontrole tak uvidim co mi povie musim sa spytat ..

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Tomaš, to s tým "vysúvaním kolena" som mala aj ja, ale pred operáciou. Potom to už bolo OK. Ale píšeš, že je to lepšie ako pred operáciou a musíš brať do úvahy aj to, že to koleno si mal teda riadne "doriadené"...Určite vidíš na sebe pokroky, aj keď to u Teba ide veľmi pomaly. Neopúšťaj sa, vydrž...držím palce. Zas napíš, ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Ja chodím každý mesiac, už som bola 3krát. A to asi kvôli tomu, že mi vlastne vraví ako ďalej čo môžem, čo nie. Aj keď by som uvítala menej ľudi v čakárni :D :D Hej jasné, že budem počuvať však je odborník!Ja som vo ferbuári ležala v nemocninci :D ...myslím, že výhoda športovcov je aj v tom, že sa chcú dostať s toho skôr sú viac motivovaný ...čo môže by niekedy aj problém s prehnaním :) ako u mňa lebo ma doktor musel brzdiť :o)...Inak, je to super blog človek sa tu veľa dozvie. Napíšem ak budem mať niečo nové. Papa Domča

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Dominika,
    zo zaciatku som aj ja chodila tak často na kontroly a tiež ma museli "brzdiť"...ale viem, že aj minimálne zlepšenie každého "naštartuje" a máš stále chuť sa zlepšovať. Keď cítiš, že to ide a že koleno po cvičení nepuchne a nebolí, je to OK. Tak do toho :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Ahojte športovci. Tieto úrazy sa stávajú vo väčšine prípadoch pri športoch. Ja som mal úraz na lyžiach 1. februára. Skákali sme cez roklinu a pri dopade som počul to príznačné prasknutie, ale žiadnu veľkú bolesť. Dal som si ešte dve jazdy, lebo už lyžovačka končila, ale noha ma už neposlúchala. Po dvoch dňoch už opuchla a značne bolela. Chirurg mi dal "zázračnú" octanovú masť a poslal domov. Potom som navštívil ortopéda, ktorý mi dal špeciálne náplaste a údajne malo byť všetko OK. To trvalo asi mesiac. Sám som si vybavil magnetickú, ale môj ortopéd výsledkom neveril, alebo ich spochybňoval a naordinoval mi rehabilitáciu a absolútnu kľud od lyží. Mohol som síce chodiť, ale nevedel som čupnúť a už vôbec chodiť po nerovnom teréne. Priateľ mi vybavil vyšetrenie u MUDr. C........ . Ten nepotreboval moje RTG, ani MC výsledky. Po ambulantnom vyšetrení potvrdil to, čo bolo na MC : poškodený zadný meniskus a ruptúra ACL. Odporučil ma na operáciu. Asi o týždeň som už ležal v Prešove na ďalší deň ma operovali. Všetko prebehlo OK, veď PÁN mi zohnal toho najlepšieho operatéra a bol pri mne po celý čas. Na štvrtý deň ma pustili domov, kde som robil cviky, ktoré mi lekár ukázal. O týždeň ma chcel lekár vidieť a po kontrole som už barle odložil na pôjd a tam sú doteraz. Po vybratí stehov asi o dva týždne som pokračoval v cviku ktorý mi lekár odporučil + ortéza na chodenie + sťahovanie nohy tlakovým obväzom + studené obklady. Teraz som po operácii tri týždne cvičím iba predkopávačky minimálte 1000 krát za deň ale často krát aj viac. Svaly mi neochabli, je to totiž o pevnej vôli a chcení cvičiť. Behám po schodoch iba dole idem s rešpektom. Teším sa na bicykel na ktorý by som mal nasadnúť po kontrole v piatok. Držím všetkým palce. Operácie sa nebojte predtým však odporúčam modliť sa za celú situáciu a Boh Vám toho najlepšieho operatéra istotne zariadi. Boh s Vami - Jozef.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Dobrý deň.
    Super BLOG a informácie, ktoré mi po mojich 2 artroskopiách nik neposkytol.
    ĎAKUJEM ZA VŠETKÝCH. Asi o mesiac ma popri mojej gonartróze 3-4 st. čaká plastika predného väzu. Linky aj Vaše informácie mi veľmi pomôžu. Dôležitá je najmä správna RHB, avšak každý má inú situáciu, preto naozaj odporúčam nájsť to najsprávnejšie, príp. poradu s odborníkom.
    Všetkým veľa zdravia a síl v postupnom prekonávaní bariér a vôle k plynulému cvičeniu.
    Z zo ZV

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Ahoj to som zase ja Tomas. Tak bol som na kontrole ale to bola asi minutova zalezitost len mi pozrel koleno chytil zo zadu a povedal ze to vyzera dobre ze mozem bicyklovat zo zatazou miernou co robim uz dlhsie a ide to pohode takze vyzera to ze to ide k lepsiemu. Mozem uz chodit aj do posilovne a posilovat nohy prekopavanim ale len lahke zavazia. tak od buduceho tyzdna zacnem dufam sa to bude lepsit co najlepsie a opat budem moct vybehnut na travnik . S pozdravom Tomas

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Tomáš,
    teším sa s Tebou, že už je to lepšie. Skús tú posilku (opatrne)a možno by si mohol aj"náznaky" drepov - bez záťaže, nie viac ako 90%...a stále bicykluj. Čo plávanie?

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Ahoj Ivanka, dik za info. pomohlo mi to velmi. Necha sa ti dari. Andrej

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Cawko...dakujem velmi pekne...o tri tyzdne idem do Presova na operaciu kolena a do teraz som nevedela co ma asi caka....pomohlo:DsLivka

    OdpovedaťOdstrániť
  35. ahojte vsetci, chcela by som povzbudit vsetkych, ktorych caka tato operacia, ja som cerstvo pat dni po nej, mam sa fajn, koleno ani tak neboli ako to svrbi, bolesti som mala len tesne po prebrati z narkozy, asi pol hodinku, da sa to cele v pohode prezit, takze ziadna panika a ivanka diki za infos z tejto stranky, povzbudili ma pred operaciou a prestala som rozmyslat negativne, dik, nika

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Nika, prajem Ti, aby to šlo aj ďalej takto super.
    :-))
    Napíš po nejakom čase, ako zvládaš rehabku.

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Opat raz zdravim vsetkych:)tento blog mi trocha objasnil co ma caka, no aj tak presne neviem ci ide v mojom pripade o plastiku ACL, alebo o nieco ine.Jablcko mi prvykrat "vyskocilo" pred troma rokmi, ked som vystupovala z autobusu. Odvtedy sa to zopakovalo este styrikrat a az potom som sla k lekarovi.Odporucil mi operaciu a tak sme to naplanovali na jun 2009.No nebola som na MR a tak zrejme o tu plastiku neide.Ked som bola pred tyzdnom na kontrolu, lekar mi povedal, ze po opracii budem musiet asi 4-5 tyzdnov chodit s barlami.Citala som vela stranok o operaciach kolena, po ktorych ludia hned na druhy den mohli v pohode chodit.Myslim, ze to boli operacie meniskov. Preto nechapem, preco budem musiet tak dlho pouzivat barle.Mozu mi robit plastiku ACL pokial som nebola na MR??...mam v tom dost velky zmatok....sLivka

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Ahoj Livka!
    Myslím si, že keď Ti lekár povedal, že budeš chodiť taký dlhý čas s barlami, určite nejde o meniskus. Podla mňa môžeš mať aj roztrhnutý väz. Ja som síce bola na MR, ale ani tá neukázala, že väz je roztrhnutý. Zistili to až pri samotnej operácii. Ale prečo Ti lekár nepovedal Tvoju diagnózu? Pýtaj sa, máš predsa právo na informácie...

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Ahoj Ivanka!
    Lekar mi povedal, ze budem operovana v utorok a vo stvrtok alebo v piatok pojdem domov. Lenze vacsina po plastike ACL je v nemocnici dlhsie. Potom mam mat tie barly. Lenze ti, ktorym robili len menisky barly nemali. Som z toho uplne zmatena a tiez nerozumiem, preco neviem nic o svojej diagnoze. Mala som sa pytat jasne, no naposledy sme tam boli len tak na minutku po informacie, ze kedy, kde a co. Snad sa nieco dozviem pred operaciou. Kazdym dnom som viac a viac nervozna. Uz aby som to mala za sebou:)...inak dakujem za odpoved.Livka

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Ahoj plastikáči! Som rada,že je tento blog.Aj moja dcéra ide 8.6. na plastiku ACL do TO.Mám z toho asi väčší strach než ona.Chcem sa Vás opýtať, aké šróby Vám použili a ak použili samorozpustné koľko ste platili?My sme sa dohodli na tých rozpustných a chcú od nás 12000Sk(neviem cenu v eurách nepovedal).Čaute Mariana

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Livka,
    aby si si bola istá a hlavne sa zbytočne nestresovala, mala bu si sa čo najskôr spojiť s lekárom. Ak je s jeho návštevou problém, skús telefonicky. Viem, že máš strach (aj ja som ho mala), ale ver mi, že to nie je až také hrozné. Pozri sa hore na príspevok Niky. Ja určite neľutujem. Budem na Teba myslieť, držať palce...Ozvi sa, či si sa spojila so svojim ošetrujúcim lekárom.

    OdpovedaťOdstrániť
  42. Mariana,
    dcérka bude asi operovaná na súkromnej klinike, preto taká pálka...Ja som bola operovaná na štátnej a za samorozpustné som neplatila nič.

    OdpovedaťOdstrániť
  43. ahoj livka, nemusis byt z toho celeho zmatena, mna operovali minuly tyzden v pondelok a v stredu som uz isla domov samozrejme s ortezou a dvoma barlami, v piatok vecer mna vytiahli kamosky do baru, kde som museli po 30 schodoch vyjst a potom zist a kamosky si tak akurat robili srandu, ze by som uz na maraton mohla s tymi barlami ist, neboj, doma vsetko porobim, len mi to trva dlhsie, kedze sa pohybujem s barlami a na nakup chodim s batohom a s kamoskami, kedze sa mi taska uz do ruky nezmesti, berem to cele sportovo, takze hlavu hore a ziadny strach, nika

    OdpovedaťOdstrániť
  44. Ahoj Ivka!Dcéra má ísť do Topoľčian do štátnej nemocnice na ortopedické odd.Nebude to poisťovňou? Dcéra je vo všeobecnej. Mariana

    OdpovedaťOdstrániť
  45. Ahoj Mariana,
    ktovie - môže byť. Ja som bola operovaná pred rokom, možno sa platí už aj v Prešove...

    OdpovedaťOdstrániť
  46. ahoj chem sa spytat kolko si bola teda doma trizydne ak dobre ratam desat dniv nemocnici a dva tyzdne este doma ? lebo aj ja idem na oepraciu tak nech viem co ma caka a inak slanok super chytil som sa za hlavu ale idem na to ..vdaka Martin

    OdpovedaťOdstrániť
  47. Martin,
    tak zhruba tri týždne. Ale je to individuálne. Ozvi sa, ako to prebehlo. Držím palce

    OdpovedaťOdstrániť
  48. Cawko Nika!
    Dakujem krasne...to si bola v nemocnici tri dni??...to je super, dufam, ze aj u mna to tak bude...perfektne povzbudenie. Aj ja to uz chcem mat za sebou a sediet niekde v bare:D Drzim Ti este prsty aby si to rychlo rozchodila. Po operacii sa opat ozvem. Este raz dakujem:) Livka

    OdpovedaťOdstrániť
  49. ahoj Iva. Ja som tu už písala som basketbalistka. Včera čo je 4mesiac po plastike bol asi najhorší vôbec po operácií ked neberiem tie prvé dni. Koleno mi dosť opuchlo cítila som to v pohybe, že sa ťažšie chodilo :(... Aj tebe opuchla sem-tam noha hoci to je už 4mesiace?...už aj behám, plávam, bicyklujem. To všetko mi dovolil náš primár :)...kontrolu mám o 3 týždne tak neviem či mám čakať, alebo isť do PO? Je to normálne... reakcia na záťaž? ...sa bojím, že niečo nie je okey ...dakujem dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  50. Ahoj Dominika,
    dnes som sa vrátila z Tatier - preto tá týždňová pauza...To, že je koleno sem-tam opuchnuté nevadí. Aj mne puchlo, (hlavne keď som cvičila viac, ako som mala - vtedy mi lekár prikázal trošku pribrzdiť šp. aktivity). Po cvičení si prikladaj na koleno studený obklad (ja som mala v mrazáku stále pripravené gelové vrecúška).

    OdpovedaťOdstrániť
  51. Tak potom dakujem si ma potešila veľmi sa bojím ...lebo doposial mi vobec neopuchlo až teraz tak preto sa čudujem. Hej aj ja si prikladám vrecúška to je najlepšie po záťazi.Ešte som sa chcela spýtať, že kedy si prestala cítiť,že si mala operované koleno...lebo ja som už 4mesiace po operácií a ešte stále cítim(nie bolesť, ale taký ťah)Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  52. Ten "ťah" cítim aj ja - stále. A bolesť? U každého je ti individuálne. Aj teraz ma sem-tam zabolí. Mám rok od operácie. Teraz som bola týždeň v Tatreách a pri túrach (pri zostupovaní) som cítila koleno. Ale dá sa povedať, že prvých 5-6 mesiacov to bolo intenzívnejšie. Ale myslím, že u Teba je všetko okey

    OdpovedaťOdstrániť
  53. To som zase ja Tomas.. bol som aj na magnetickej rezonancii z ktorej vyslo na svetlo sveta ze predny kryzny vaz je dobre spraveny a drzi ale zadny kryzny sa nepodaril tak ako mal a drzi zevraj len na 5O% tak to nieje bohvie co ze bud sa to da dohromnady posilovanim alebo opat plastika na ktoru ja uz asi nepojdem bo mam toho dost.. ak viete niekto ci sa da spevinet ten zadny vaz posilovanim tak dajte vediet . s pozdravom Tomas

    OdpovedaťOdstrániť
  54. Aha takže je to v poriadku, že to cítim ešte ja som bola po operácii pred nedávnom 4mesiace... takže sa môžem pripraviť, že to ešte ten rôčik budem cítiť :(... dakujem ti pekne, že si ma uistiala, že je všetko okey :D ... a k Tomášovi kt. má prispevok hore ... ani predný ani zadný krížny väz sa nedá dohromady posilnovaním, lebo ako jediné väzy v kolene nemajú tentenciu sa obnovovať sami(potrebujú operačný zákrok). Je ale veľmi dobre mať pevné svaly okolo kolena, kt. ho vlastne stabilizuju a zabraňujú "vyskočeniu" - vyvrtnutiu kolena. Pokial nie si nejaký aktívny športovec a necítiš nestabilitu kolena tak dalšiu plastiku by som si nedala robiť. Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  55. ahojte, tak ja som po operacii bola plna optimizmu, no uz zacinam byt pesimisticka, kedze moje koleno je v kuse napuchnute a pocuvam z kazdej strany, ze to ani najmenej nie je normalne, tak dnes som zasla za svojim lekarom, aj ked som nebola objednana a mala som tam tekutinu, ktoru mi dnes tahali, povedal, ze sa to obcas stava, ze po operacii sa v kolene vytvori este nadbytocna tekutina, no teraz neviem, zacinam mat strach, ze to nie je celkom okej a mimochodom je tu niekto, kto je po plastike ACL a mal(akoby som to mala povedat) odumretu cast pod kolenom????lekar mi dnes povedal, ze to je odumreta len koza, ze mozno, ze mi opuch tlaci na nerv, a ma sa to dat do polroka do poriadku alebo sa mohlo stat, ze mi nahodou poskodili nerv a ostane mi to trvacne, zatial som o tom tu na blogu necitala, tak by ma zaujalo, ci to uz niekto tiez tak pocitoval, nika

    OdpovedaťOdstrániť
  56. Ahoj Nika ja som po plastike ACL 4mesiace a stále mam necitlivé jabĺčko... asi ti brali štep BTB, čo?...to je nevýhoda tejto metody odobrania špetu-lebo stáva sa to dosť často :( ... ale postupne by sa tam mal dostať naspäť ten cit. Ja si napr. necítim koleno ked si kľaknem je to dosť divné :-) ...ale všetko je ok, aj tá tekutina čo sa ti tam robí si myslím, že to nie je nič vážne. Ako dlho si po operácii? Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  57. ahoj dominika, ja som este len tri tyzdne po operacii, diki za povzbudenie, nika

    OdpovedaťOdstrániť
  58. ahoj volam sa mišo, tiež mam problem s kolenom.....asi pred dvoma mesiacmi som si pri futbale podvrtol koleno.Doktora som navštivil po dvoch tyždnoch a ten konštatoval že to bude len natiahnuty väz, poslal ma na rontgen a dal mi 10x ultrazvuk na to koleno(mohol som snim ist do drepu, a z drepu vyskok, aj zohnut som ho mohol ,problem bol len s vystretim nohy.) teraz uz je od urazu 2 mesiace a stale to je rovnake absolvoval som ten ultrazvuk a stale ked sa rano zobudim tak noha je akasi stuhnuta a nemozem ju uplne vyrovnat az ked to zacnem natahovat tak to akokeby povoli ale boli ma to ked mam prudko vystret nohu, ale s chodzov nemam absolutne problem.Dnes som bol u ineho doktora a ten ma vyšetri a povedal mi ze to bude pravdepodobne roztrhnuty vaz krizovy.Som len pozeral ze ci to mysli vazne lebo keby som nehral futbal tak to beriuem pohode a beriem to tak ze počase sa to da dokopy lebo chodit mozem....no tak ma objednal na magnet.rezonanciu....povedal ze mam cvicit stou nohou, bicykel,plavanie,napinanie stehenneho svalu, a ze pridem o mesiac na kontrolu a uvidime ci sa zlepsi a potom na tu MR a ta nam to upresni ze ci je ten vaz naozaj roztrhnuty(a povedal mi ze u daktorych ludi to vobec neprekaza ze maju ten vaz roztrhnuty a mozu naplno sportovat a naopak niektory to maju tak tazko poranene ze nemozu ani chodit...no tak ja dufam ze to nebude roztrhnute ze sa ten doktor mylil alebo neviem no, lebo na operaciu by som nechcel ist....

    OdpovedaťOdstrániť
  59. Ahoj Mišo!
    No, nemyslím si, že s roztrhnutým väzom môžeš naplno športovať...chodiť - okey, ale neviem si predstaviť s takým kolenom lyžovať /tak, aby si si to užil :-)) /, alebo hrať basketbal...Uvidíš, čo ukáže MR, určite na ňu choď. Držím palce, potom daj vedieť.

    OdpovedaťOdstrániť
  60. Čavko!
    To som ja Livka:)Už som po operácii a týždeň doma. V nemocnici som bola týždeň. Napokon mi robili plastiku tibie,čo som sa dozvedela až po operácii, keďže ani samotní lekári nevedeli, čo mi presne budú robiť. Musím povedať, že bolesti po operácii boli a keďže mi injekcie a ani nič iné nezaberalo, musela som si to jednoducho vytrpieť. Som veľmi rada, že to už mám za sebou. Momentálne mám celú nohu v sádre a zajtra idem na previaz a výber stehov. Asi tak o mesiac ma čaká rehabilitácia. Veľmi pekne ďakujem za podporu a informácie. Držím palce všetkým, kt to ešte len čaká...

    OdpovedaťOdstrániť
  61. Tak Livka, som rada, že to už máš za sebou - len neviem, prečo tá sádra??? Ako Ti to zdôvodnil lekár? Ináč, bolesti som mala aj ja, ale dá sa to vydržať :-)) .

    OdpovedaťOdstrániť
  62. Ahoj! Nuž, sádru som musela mať asi preto, že pri operácii mi nadštiepili píšťalu, tam mi vložili väz a nakoniec mi to zošrúbovali šrúbkou. Zrejme sa tá kosť musí zrásť a až tak budem rehabilitovať. Musím však povedať, že pri výbere stehov mi namiesto sádry dali dlhú ortézu, pretože lekár zistil, že som mala sádru príliš ťažkú.Teraz sa mi už chodí lepšie:)Aké si mala stehy? Ja som mala nejaké zvláštne.Niť som mala dnu v rane a bolo to dosť bolestivé, keď mi to vyberali.Lekár mi povedal, že je to nejaké nové zašívanie:)

    OdpovedaťOdstrániť
  63. To ja všetko viem - mne robili to isté. Sadra by sa ale nemala dávať (to mi vravel môj ortopéd, pretože koleno po operácii opuchne. Ale to je asi vec lekárov - každý má na to asi iný názor. A stehy som teda mala hlboké aj ja a rana vyzarala dosť hrozivo! Teraz - po roku ju skoro nevidno.

    OdpovedaťOdstrániť
  64. Ja som 5 týždňov po operácii ACL. Operoval ma výborný lekár v Antolskej nemocnici. Ten má odlišný spôsob rehabilitácie. Druhý deň po operácii som musela začať chodiť bez všetkého (bez barlí aj ortézy). Bolo to veľmi bolestivé. Dnes už druhý týždeň bicyklujem, plávam. Snažila som sa to rozchodiť sama, ale nebolo to ono. Tak som chodila aj na rehabilitáciu. Musím povedať, že na rozdiel od Ivany , mi pomohla. Mne totiž nikto nepovedal, až na dva cviky, čo mám cvičiť. Tam mi všetko ukázali a doma cvičím 2-3x denne. Stále je ale to koleno také tuhé. Ale už podstatne menej.

    OdpovedaťOdstrániť
  65. Ja uz budem takmer pol roka po operacii a stale to koleno nezohnem poriadne.. musim to nejako este rozhybat no nieje to bohvie co po takom cas. mal som dlho ortezu asi dva mesiace mozno aj viac. koleno mam cele strpnute a znecitlivene z predu aj z boku trosku takze to je normalka asi.. ale aj ked si nan klaknem tak to nieje prijemne trosku to aj boli z predu ale len trosku no nieje to hlavne prijemne. zatial cvicim maju maju ma aj kvalitny trenery s ktorymi cvicim pretoze som aktivny sportovec no aspon som bol do zranenia. primar mi povedal pred vysse mesiacom ze nebudem moct hrat futbal a ze zadny vazyva mi drzia tak na 50% a predny je dobre.. ze bud plastika alebo sa to spevnie posilovanim. ale trener mi povedal ze o 4mesiace budem behat no a ze futbal budem hravat. tak uvidime co je pravda. lebo mal som najtazsie zranenie ake mohlo byt.. s pozdravom Tomas

    OdpovedaťOdstrániť
  66. Ahoj Tomáš,
    uf! Máš toho za sebou fakt dosť a ešte Ťa toho dosť čaká...ale určite to zvládneš. Primár Ťa asi moc nepovzbudil...ale tréner má zas iný názor.Nevzdávaj sa, koleno musíš poriadne posilniť, poctivo cvič, koľko Ti to noha dovolí.Časom uvidíš sám, či je potrebná ešte jedna operácia. Drž sa!

    OdpovedaťOdstrániť
  67. ahoj ivana, no fuuuu

    uz teraz sa bojím ísť už len na magnetickú rezonanciu /MR/, ale nevadí.
    Ja som spadla pred 4 dňami a poriadne mi ruplo v kolene, no strach a hrôza.
    Ale najlepsie je na tom, že som na to moje kolienko bola operovaná pred 5 rokmi na meniskus a teraz ACL, tomu sa hovorí smola.
    A dostat sa na MR, to je tiez sranda, najbližší voľný termín mali na koniec augusta, ale priateľ mi to nejako vybavil a idem uz na budúci týždeň.

    Ďakujem veľmi pekne za rozpísanie toho čo ma asi čaká.

    S pozdravom mitta

    OdpovedaťOdstrániť
  68. Ahoj,
    to máš teda pravdu! Dostať sa na MR je teda problém. Dúfam, že to nebude ACL, daj vedieť.

    OdpovedaťOdstrániť
  69. Ahoj Ivana!
    Chcela by som sa ťa spýtať, že či je normálne mesiac po ACL aby som mala stále ochabnutý stehenný sval a pritom cvičievam.
    Dik, Aďa.

    OdpovedaťOdstrániť
  70. Adi, mesiac po takej operácii som mala určite ešte stehenný sval ochabnutý. Chce to pravidelné cvičenie a trpezlivosť. Vydrž :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  71. ahoj ludia...chcem sa opytat ci za rok budem moc hrat futbal ako pred tym...ci sa vlastne bude vsetko ako pred tym...ja mam operaciu objednanu v oktobri...tak drzte palce...

    OdpovedaťOdstrániť
  72. ahoj futbalista!
    Áno je to možné... pri dobre urobenej plastike ACL a tiež kvalitnej rehabilitácii. Ja som začala po 7mesiacoch na palubovke. takže dá sa to :D no tiež záleži na operáterovi a náleze na kolene prípadne aj komplikáciach...doktorské tabuľky tvrdia, že 8 mesiacov ma mať športovec pauzu no vieme, že dnes to je aj skôr pri dobrej a trpezlivej robote sa to dá :) držím palce. Každý krok konzultuj s tvojím Dr.
    Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  73. ahoj iva no bola som na MR a je to roztrhnute, ale k lekarovi idem az vo stvrtok, tak on mi povie viac.

    ale chcela by som sa opýtat ako dloho si cakala na operáciu?

    dik mitta

    OdpovedaťOdstrániť
  74. mitta,
    ja som bola operovaná v Prešove a čakala som asi 3 mesiace.

    OdpovedaťOdstrániť
  75. ahoj iva, no tak uz mam za sebou aj konzultaciu s lekarom. no moje koleno je v dezolatnom stave a operacia musi byt. mala by som byt operovana uz teraz v auguste ak to ovsem super slovenska poistovna schvali a musim doplacat 333 eur lebo nieco poistovna nepreplaca. no super leto mam, ale nevadi ako sa hovori dajak bolo dajak bude.

    tak sa maj zatial a ozvem sa

    OdpovedaťOdstrániť
  76. Je to fajn, že nemusíš dlho čakať. A doplácaš teda dosť...čo už, hlavne, že koleno sa dá do poriadku. Drž sa a daj o sebe vedieť.

    OdpovedaťOdstrániť
  77. AHOJ.Zlatý internet. Všetkým, ktorí mi pomohli svojimi odporúčaniami v diskusiách ďakujem. Ja som bola operovaná na Sportclinic v Ba 9. 03. 2009. Mala som v dezolátnom stave pravé koleno pravdepodobne vrodená záležitosť a degenerácia vekom, mám 53 rokov. Rok pred operáciou som krívajúc chodila po lekároch(reumatológ, ortopéd), lekári mi povedali, nedá sa mi pomôcť a čo vlastne chcem v tomto veku.! Keď bolelo aj druhé koleno požiadala som o pomoc na odporúčanie Sportclinic. PN trvala mesiac, pán primár tvrdil, že do pol roka sa mi stav zlepší. Po operácii som absolvovala injekčne do kolena Hyalgan na regeneráciu chrupavky a dnes pracujem v zamestnaní, na záhrade i v domácnosti,koleno pobolieva pred zmenou počasia. Zatiaľ nejazdím vonku na bicykli, v izbe mám stacionárny a na tom rehabilitujem. Moja rada: pri opuchu alebo bolesti kolena je potrebné dať si spraviť magn. rezonanciu.Na jej základe rozhodne ortopéd alebo chirurg, čo ďalej. Operovaná som bola v celkovej anestéze a ešte v deň operácie som išla domov. Nie som z Ba. Výborne pomôže ľadový obklad na boľavé koleno, v lekárňach dostať gelové obklady vhodné aj do mrazničky aj do horúcej vody
    (teplý obklad). Návšteva v Sportclinic na objednávku stojí 15 €, magnetická rezonancia sa neplatí.Následne si pacient pripláca na operáciu podľa jej závažnosti. Želám veľa zdravia ľuďom, ktorí svojími príspevkami pomáhajú.

    OdpovedaťOdstrániť
  78. Ahojte, volám sa Kubo, mám 22 a koleno (teda jabĺčko) mi vyskočilo už 2. krát. Vždy to bolo pri futbale. Prvý krát som sa vyhol operácii pretože väzy neboli veľmi poškodené, iba natiahnuté. Poškodený som mal čiastočne iba meniskus. Keď už som si myslel že sa všetko vrátilo do normálu, asi po roku sa mi to zranenie obnovilo. Nepočul som však žiadne prasknutie a zhruba po týždni už trochu opadol aj opuch, ale teraz som si všimol že vzadu za kolenom (teda z opačnej strany) mám veľkú modrinu. Ortopéd mi dnes povedal, že to môže byť roztrhnutý zadný krížny väz. Čaká ma MNR a potom sa uvidí. Z toho čo som tu čítal sa však trochu obávam prípadnej operácie a zošívanie zadného väzu. Je to asi aj dosť finančne náročné a potom tá dlhá rehabilitácia. Nemám z toho vôbec dobrý pocit.

    OdpovedaťOdstrániť
  79. Ahoj Kubo zadny krížny vaz podobne ako predný sa nešije ale nahrádza.Čo sa týka financií táto operácii je v štátnej nemocnici zadarmo čiže sa nemusíš báť. Tá rehabilitácia sa dá zvládnuť len musíš chcieť sa dať dokopy.... a nezanedbať to. Držim palce. Nina

    OdpovedaťOdstrániť
  80. Vďaka Nina, ale našťastie sa potvrdilo, že väz nieje roztrhnutý a čaká ma tak len rehabilitácia a posilka ... uff ale mi odľahlo. Našiel som tu veľa užitočných informácii majte sa a veľa zdravia !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  81. Tak mne sa stal úraz pred 2 rokmi na strednej pri futbale(roztrhnutý ACL). Nanešťastie som dostal o 4 dni nato v nemocnici trombózu a preto taká dlhá doba. Operáciu mám naplánovanú na október v Trenčíne čo mi moc nepridáva na upokojení. Čo horšie, dnes som v TV videl zábery z operácie ACL a tie ma priam šokovali. No čo povedať, som vyklepaný od strachu. Preto som si začal hľadať viac info na nete a narazil som na túto stránku, na ktorej som sa vcelku dosť podozvedal. Za to vďaka. Marek

    OdpovedaťOdstrániť
  82. Marek,
    ja som prežívala to isté...Môžem Ťa však ubezpečiť, že keby som sa mala teraz rozhodnúť, či ísť na operáciu, alebo nie, tak neváham. A bola som riadne vyklepaná hlavne preto, lebo som to pred operáciou videla, tak ako aj Ty. Nestresuj, dá sa to v pohode vydržať. Potom daj vedieť, ako to dopadlo. Držím palce

    OdpovedaťOdstrániť
  83. moj syn je teraz druhy den po operacii ma bolesti skoda ze nenasiel tu stranku skor je operovany v presove ale co musi vydrzat bude mat dobru rehabilitaciu byvame na stvrtom poschdi bez vytahu

    OdpovedaťOdstrániť
  84. ...no, tá rehabilitácia so schodami - neviem, neviem...mne to trvalo asi dva mesiace. Je to fajn, že už to má za sebou. Pre mňa boi najhoršie prvé dva dni a prežila som ich na injekciách v kombinácii so starým dobrým Ibalginom :-))
    No a ako som už spomínala, neskôr mi pomáhali gelové vrecká, ktoré som mala stále v mrazničke a prikladala som si ich na koleno - zmierňovalo to bolesť, aj opuch. Neskôr som ich prikladala vždy po cvičení. Odporúčam a synovi prajem skoré uzdravenie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  85. dakujem za radu vcera po rehabilitacii ho dost bolelo koleno dala som mu tabletky od bolesti ale on povedal ze ich brat nebude ze to vydrzi hrdina... v polovici septembra nastupuje do skoly v kosiciach tak neviem ako na tom bude asi to bude mat dost tazke

    OdpovedaťOdstrániť
  86. ...to bude o mesiac, takže dovtedy už bude chodiť. Ja som začala chodiť (mala som francúzske barly) do roboty po dvoch týždňoch (ale som učiteľka, takže sa to dalo). Držím mu palce

    OdpovedaťOdstrániť
  87. ahoj ivana,
    tak zajtra odchádzam na "dovolenku" a v stredu ma operujú.
    velmi pekne dakujem za tvoj blog a rady.

    ked pridem domov, tak sa ozvem ako dopadla tá moja "dovolenka".

    ahoj mitta

    OdpovedaťOdstrániť
  88. Mitta, nemaj strach, dá sa to zvládnuť. Určite sa ozvi...drž sa!

    OdpovedaťOdstrániť
  89. moj syn martin dnes tyzden po operacii presunuli ho do rehabilitacneho centra oaza v presove je tam fajn dnes vysiel na druhe poschodie tak sa velmi tesim 28.8.2009 ma prist domov tak ze na to 4. poschodie by mal nejako vyskriabat majte sa krasne dovidenia

    OdpovedaťOdstrániť
  90. Je to super, že sa dostal do Oázy. Mne sa to nepodarilo...Vyzerá to tak, že všetko zatiaľ prebieha perfektne, tak sa teším. :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  91. ahoj iva,

    no tak uz som od piatku doma.
    operacia prebehla asi v poriadku lebo noha ma vôbec nebolela ani neboli. cvicim kazde dve hodiny, nosim ortezu a chodim v pohode.

    takze teraz neviem ci je to dobre ze ma noha neboli alebo zle?

    nohu ohnem do 40 stupnov a vo stvrtok ma caka kontrola, takze sa uvidi.

    dakujem

    ahoj mitta

    OdpovedaťOdstrániť
  92. Ahoj mitta,
    fajn, že noha nebolí...určite je to v poriadku - u každého je to individuálne.Niektorí lekári dávajú ortézu, niektorí nie. Ja som ju nemala, pri chôdzi som si pomáhala barlami. Ohybnosť kolena - 40 stupňov je v tomto čase OK. Tak super, teším sa s Tebou :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  93. Ahoj Ivana mám 54 r. puklo mi v kolene a ortopéd ma po vyšetrení MG informoval že operácia menisku je potrebná ,plus nejaké zahladenie jebĺčka a ešte niečo .Lenže zatiaľ čo čítam o operáciách samé negatíva.Takže váham s operáciou .Koleno ma sem tam pichne ,zabolí ,drp neurobím ale zatiaľ sa dá. Ďakujem Jozef

    OdpovedaťOdstrániť
  94. Jozef, zatiaľ sa dá, ale čo ďalej...Môj známy mal také isté problémy s meniskom (má 41 rokov). Operovali ho vo februári a už začiatkom leta hral tenis. A je spokojný. Viem, že je to u každého individuálne, ale keby som ja mala také problémy, neváhala by som. Držím palce

    OdpovedaťOdstrániť
  95. ahoj ivana,

    ja by som sa chcela este opýtať ako dlho si mala koleno opuchnuté a kedy začalo odpúchať?
    ja mam dva týždne po operacii a koleno este ani neodpúcha ani neopúcha, to neopúcha viac sa mi páči :)

    ďakujem mitta

    OdpovedaťOdstrániť
  96. Mitta,
    dva týždne po operácii mi už koleno odpúchalo. Ale ja som ho mala po operácii dosť opuchnuté a Ty si písala, že ani veľmi nie. Ale zdá sa, že všetko je u Teba v poriadku- koleno nebolí, cvičíš, tak je to suoper.

    OdpovedaťOdstrániť
  97. nema tu niekdo skusenost s roztrhnutym prednym a zadnym kriznym vazom, rotrhnutym bocnym vnutornym vazom na zakl.coho mi pada do boku noha tak neprirodzene, vyklbenym jablckom, rozdrtenou chrupavkou a meniskom /vsetko v jednom kolene a naraz/? uz niekdo nieco taketo preliecil. dik za info. b.

    OdpovedaťOdstrániť
  98. ahoj ivana,

    no tak uz so skoro dva mesiace po operacii a celkom sa dá. koleno niekedy poslucha, niekedy nie :) cvicim 2x denne + bicykel. ohnem skoro 130 stupnov a dávam velky pozor, no apon sa snazim :)

    bola som aj na rehabilitácii a celkom sa to dalo, ukazali mi množstvo cvikov, ktoré sa snazim cvicit.

    a ty ako s kolenom,uz celkom ok?

    pa

    OdpovedaťOdstrániť
  99. Nepodpísala si sa - ale asi si Mitta,
    mám radosť, že sa Ti darí, pravidelne cvičíš a to je OK.Pozor už asi budeme dávať na tie naše kolená stále. Aj ja som si na lyžovačke pár mesiacov po operácii dala "pre istotu" ortézu a dám si ju aj túto zimu. Chodím plávať, bicyklujem - koleno je v pohode. Ale na klzisku už dávam bacha. Ale určite je to koleno lepšie, ako pred operáciou :-))
    Maj sa krásne

    OdpovedaťOdstrániť
  100. Ahoj Iva,
    ja som po plastike operovali ma v BA a som veľmi spokojný. Som rád, že som našiel tak super forum, kt. mi veľmi pomohlo aby som vedel ako postupovať a hlavne si prečítať aj iné skúsenosti. Fakt je to tu super. Iva teba kde operovali a ktorý doktor? Si s operáciou spokojná? Ešte vôbec cítiš niekedy bolesť? Ajojky pekný den všetkým. Maťo

    OdpovedaťOdstrániť
  101. Ahoj Maťo,
    mňa operovali v Prešove - pán primár Kľoc. Je to naozaj špičkový odborník dopadlo to super...Koleno nebolí, môžem športovať - lyžovať...neľutujem, že som do toho šla. Koľko si po plastike?

    OdpovedaťOdstrániť
  102. Ja som mesiac. Je to v pohode už sa pohybujem bez barlí. Koleno sem-tam opúcha, ale dúfam, že je všetko tak ako má byť :D veľmi som štastný, že som už po lebo strach som mal veľký hlavne ked som tú operáciu videl na internete. Je to dosť zložitá operácia si myslím a určite sa dá aj pokaziť myslím operatérom. Dávam si poroz na chodzu lebo pád v tomto období by mohol mať tragické :D :D následky.Ďakujem, Maťo

    OdpovedaťOdstrániť
  103. Ahojte,

    chcem sa spytat jednu vec, ako rychlo po operacii ste mohli soferovat auto? Viem, ze to je individualne, ale priblizne. Mna caka plastika 20.10. a bolo mi povedane, ze 3 tyzdne budem o barlach, a nebudem moct zatazovat nohu okrem teda rehabilitacnych cvikov. Dakujem, Erni

    OdpovedaťOdstrániť
  104. Ahoj Emi,
    je to fakt individuálne. Mňa do roboty (dva týždne po operácii) vozili, takže som šoférovať nemusela. Ale mám pocit, že 3 týždne po by som to zvládla. Mohli by napísať svoje skúsenosti viacerí - uvidíme.
    Držím palce 20. 10.

    OdpovedaťOdstrániť
  105. Ja si myslím, že zvládnuť by sa to dalo... ale ja som nemala potrebnú rýchlosť a silu v nohe ... je to dosť opatrné jazdenie. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  106. diki za tento blog...pomohlo mi to...mam aspon aku taku nadej ze mi daju tymto moje koleno dopohdy a znova budem sportovat...
    dufam ze teraz uz si fit na 101%...mna to caka zajtra

    OdpovedaťOdstrániť
  107. Emi, určite to bude v poriadku, doteraz som sa ani vlastne nestretla s človekom, ktorý by bol s výsledkom operácie nespokojný. Drž sa!

    OdpovedaťOdstrániť
  108. Ahoj ja som 6 tyzdnou po oeraci predneho krizneho vazu cize po platike dari sa me velmo dobre akurat som zacal plnu zataza celkom to ide ok priatelia nebojte sa nic to nieje ide len o psychiku nic viac ..netrba sa bat .Zacnite cvicit hned po zakroku na druhy den ideal je moto dlaha nech Vam nastavia 90 stupnov aby ste videli ze noha je ohybna potm vasa psychika bude ok..a mozte zacat cvicit vela behat na barlach dostupovat poriadne nohu zohybat 90 stupnov nesetrit ju ..ja osobne mam trebars len jednu francuzku barlu a staci nekrivam ,ale zalezi na Vas ..dovolezite je vybrat dobru rehabilacnu sestru alebo brata a kupit fit loptu alebo overbol s nou sa dobre cvici ,..ja mamkm rano 15 min a poobede tiez a vecer tikrat ..pomaly mate cas v klude nie rychlo ..od zajtra idem uz plavat pomaly ..tym nic nepokazite ..co bude dalej napisem ..

    OdpovedaťOdstrániť
  109. Ahoj Iva, písala si o Dr. Kľocovi povedala by si mi o nom viac? Som z PO a potrebujem súrne nejakého dobrého doktora(úraz kolena) Je asi najlepší akého tu máme v PO nie? ... už som si zistil, že robí v stredy. Tak chcem vedieť či je dobrý a ako dlho sa u nho čaká na operáciu približne. ďakujeeem

    Dávid

    OdpovedaťOdstrániť
  110. Ahoj dávid,
    myslím si, že je naozaj najlepší - svedčia o tom aj tie zástupy ľudí pred jeho ordináciou... :-))
    Na Tvojom mieste by som určite neváhala. Ja som na operáciu čakala dlhšie - u mňa to tak nesúrilo. Ale dá sa s ním dohodnúť. Držím Ti palce

    OdpovedaťOdstrániť
  111. Takze, vcera som bol na motodlahe (3 den po plastike) skusali sme 40, 50 a 60 stupnovy uhol, islo to o.k., nebolo treba ani z kolena nic vytiahnut, noha je trochu modra ale zacal som brat tabletky pomocou ktorych by sa to malo vstrebat, bolesti takmer ziadne. Najblizsie idem znova v piatok na vyber stehov, dovtedy individualne cvicenie, budem sa snazit co najskor ohnut do 90 st. nohu. Erni

    OdpovedaťOdstrániť
  112. Fajn, že to máš za sebou - pravidelné cvičenie a uvidíš, že si sa rozdodol správne.

    OdpovedaťOdstrániť
  113. Ahoj Ivana,ja idem na plastiku ACL o dva týždne,ma ma operovat Pán Dr.S.Smolnický,nevieš ako operuje? Mne osobne sa zda byť dobry. Dik za info

    OdpovedaťOdstrániť
  114. Neviem,neporadím Ti nepoznám ho.

    OdpovedaťOdstrániť
  115. Ahoj Ivanka, náhodou som našla tvoju stránku. Poviem ti je super. A to preto,lebo som ju našla v pondelok dala som ju prečítať môjmu mužovi, lebo on išiel na operáciu vo štvrtok 29.10.2009 a strašne sa bál. Po prečítaní bol kľudnejší a dnes to už má za sebou, cíti sa fajn, ale ešte je v nemocnici v pondelok idem preneho robili mu plastiku a meniskus. Ivanka čo je najdôležitejšie keď príde domov. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  116. hoj Maťka,
    som rada, že mu stránka trochu pomohla - viem, ako sa predtým cítil, ja som zažila to isté. Človek potrebuje od niekoho počuť, ako to prebehne, či sa to dá vydržať...Operovali ho teda včera, tak má najhoršiu noc za sebou. Neviem však, či ho pustia už v pondelok...aj mne to sľubovali. Mne pomáhal Ibalgin od bolesti a chladenie kolena gelovými vrecúškami, ktoré som si vybrala z mrazničky, zabalila do uteráka a priložola na 10 - 15 minút na koleno. Jedla som Wobenzyn (urýchli hojenie pooperačbých rán) a hlavne mu odporúčam cvičiť cviky, ktoré ho naučia v nemocnici. Keď budeš niečo potrebovať, ozvi sa. Ak budem vedieť, poradím. Teraz som mala dlhšiu prestávku - bola som mimo - zas čosi študujem... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  117. Ja idem tiez na platiku kolena v januari.Bojim sa pretoze idem do fakultnej nemocnici a nie do ziadnej sukromnej kliniky a dufam ze mi to neurobia zle ale daco take.Naozaj neviem ci tu operaciu nemam zrusit.Prosim poradte

    OdpovedaťOdstrániť
  118. Ahoj anonymnýý...:-))
    Ja som tiež nebola na súkromnej a som veľmi spokojná. Neváhaj...

    OdpovedaťOdstrániť
  119. Ahojte chcel by som poradiť ktorú fakultnú nemocnicu na slovensku by ste mi odporučili na základe vaších skúseností...

    OdpovedaťOdstrániť
  120. čaute,ja som devat mesiacov po operacii,zranila som sa pri basketbale.Teraz už dva mesiace už aktivne športujem basketbal.Som uplne poriadku,nosim ortezu pri športovani,čo je asi najdolezitejsie.Niekedy citim koleno ale je to ovela lepsie.Tym chcem vsetkych podporit ktory sa zranili počas sportovani ze nech nestracaju nadej,nech vydrzia..P.S.JA SOM BOLA OPEROVANA V STATNEJ NEMOCNICI A SOM UPLNE SPOKOJNA,TYM žE BYVAM V BA,TAK SOM BOLA OPEROVANA V RUžINOVSKEJ NEMOCNICI,,DRZIM PALCE VSETKYM,

    OdpovedaťOdstrániť
  121. Ahoj Ivanka,vďaka za tento blog a cenné informácie,ktoré som tu našla.Moja dcera(ma 18rokov,aktívna sportovkyna ,aj v repre) mala pred mesiacom dost tazky uraz kolena pri sporte,ma potrhany bocny postranny vaz,predny i zadny vaz a natrhnuty meniskus )Ihned po uraze ju operovali,zošivali jej bocny vaz a reparovali co sa dalo.Mesiac mala nohu nehybnu v ortéze(nikto jej v nemocnici ziadne cviky neukazoval) a teraz ma najskor doma sama cvicit a potom nastupit na rehabilitacie.Na jar ju caka operacia-artroskopia,kde sa ukaže či jej budu robit najskor plastiku zadneho alebo predneho vazu.Takže mozno budu este dve operacie.Dcera si bez sportu svoj zivot nevie ani predstavit a preto je z toho dost smutna,pretoze si uvedomuje,ze to bude velmi dlha doba,kym sa postavi znovu na nohy.Chceme sa spytat ci niekto nevie poradit,ci niekde na Slovensku robia operaciu predneho a zadneho vazu naraz.Tiez vas prosim ci neviete ake su ceny tychto operacii v Sportclinike v BA a ake su ceny ortez.dakujem vopred Nadja

    OdpovedaťOdstrániť
  122. Ahoj Nadja,
    uf, to s Tvojou dcérkou ma fakt mrzí.... čaká ju dlhá cesta...ale je mladá a vytrvalá a to je dobre :-))
    Dúfam, že sa niekto ozve, kto má nejaké informácie, alebo skúsenosti...podobný úraz mal myslím Tomáš (príspevky od februára, marca...)
    Tak, ľudkovia, dajte vedieť, prosím!

    OdpovedaťOdstrániť
  123. Ahoj Ivanka som 3 mesiace po operaci krizneho vazu,nemam problemy vsetko je ok len sa chem opyt ked dam nohy k sebe a chcem ich prepnut na rovnako tak ta operova sa este nevie uplne prepnut ako ta zdrava ,ty to mas ako obidve narovnako prepnes alebo mas tam nejaku rezervu ..
    dakujem Martin

    OdpovedaťOdstrániť
  124. Ahoj martin,
    je o v pohode, aj u mňa to tak prebiehalo. Veľmi mi však pomohli cviky na rebrinách - vystúpila som na rebriny, chytila som sa ich rukami a šla som do drepu - koľko sa dalo (aj cez bolesť).
    Teraz, po roku je to OK :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  125. Vdaka ti akurat dnes mi moja rehabilitacna sestra ukazala nejake cviky na prepinanie kolena ..tak uz pomaly makam na tom aj tu rebrinu takze idem na to vdaka ti za odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
  126. Zdravím,
    odomňa je tu príspevok už zo dňa 11.8.09 a podľa toho čo som písal by som mal byť už po operácii. Avšak nestalo sa tak a som aj vcelku rád. Bo Trenčín mi bol hroznou alternatívou a tak som sa dostal k vojenskej nemocnici v Ružomberku kam by som mal nastúpiť 9.12. čo je čo nevidieť. Ešte ma čaká anesteziologické vyšetrenie a záverečné zhrnutie na internom. Ak to dobre dopadne idem nato. Potom Vám dám vedieť ako som ja dopadol :)
    Marek

    OdpovedaťOdstrániť
  127. Ahoj Ivanka :) Ja som mala termín operácie na 4.12.2009. Aj som nastúpila do nemocnice, už som skoro aj na operačnom stole ležala, keď ma zrazu odsunuli a začali operovať niečo "fakt veĽmi vážne" Tak ma poslali domov a budú ma operovať v utorok 7.12. Tak dúfam, že teraz to už bude, lebo mi dosť vadí pri pohybe voľné koleno atď.. Asi ako u teba. Veľmi mi pomhli informácie od teba, lebo v podstate so o tejto operácii nič nevedela. Len to, že z Kramárov prepúšťajú už po nejakých 3dňoch...Tak som zvedavá.Držte mi palce. Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  128. Helenka, určite si prežila poriadny stres...vydrž to. Ani sa nenazdáš a bude to za Tebou a stojí to za to. Už sa teším na zimnú lyžovačku - čo by som asi bez tej operácie nemohla. Držím všetkých 20! :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  129. Ďakujem Ti krásne Ivanka :)Ten prežitý stres sa ani nedá opísať...ja už len dúfam,že koncom týždňa ti napíšem len samé pozitíva :)

    OdpovedaťOdstrániť
  130. Tak v utorok budem držať palce - nezabudni na Ibalgin a gelové vrecúška na chladenie (začala som ich používať hneď, ako som v nemocnici zišla z postele - asi na druhý deň). Sestrička ich mala v mrazáku :-))
    A daj vedieť - pozitíva :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  131. No ja som zatiaľ po artroskopii nakoniec iba, a plastika bude niečo po novom roku asi. Opýtam sa, čo to znamená keď mi povedali, že mám na 50% porušený meniskus okrem predného krížneho väzu samozrejme. Inak môžem odporučiť, Nemocnica v RK je dosť dobrá. Marek

    OdpovedaťOdstrániť
  132. ahooj Ivanka.Chcem sa spytat mam asi dva tyzdne po operacii a nad kolenom to je trocha napuchnute,,asi voda,krv.Strebe sa to alebo si to mam dat vybrat??.A este nieco,,doktor mi nastavil ten zaklad na ohybanie kolena a po meciaci si to mam prestavit na maximum.Ale ja mam pocit ze nohu by som aj teraz mohol aspon o kusok ohybat..Mam si to prestavil aspon o trochu alebo to nechat tak??..dik Peter

    OdpovedaťOdstrániť
  133. Marek, ak som správne pochopila - máš poškodený aj krížny väz a aj meniskus. Tak to Ti zrejme urobia všetko naraz (teda aj meniskus - keďže je tam značné poškodenie).
    A Peťo - mne tiež vyberali vodu z kolena, bolo to však hneď po úraze. Po operácii bolo koleno napuchnuté, skúšala som však všetko možné. Od ľadových obkladov, cez zábaly z rozdrveného ľanového semiačka (údajne vstrebe opuch) až po zredukovanie cvičenia na minimum. Tak skús ešte vyskúšať niečo z toho - keď nepomôže, bude potrebné vodu odstrániť.

    OdpovedaťOdstrániť
  134. Dobrý večer Ivanka,
    Váš blog ma zaujal a dúfam že pomôže. Mal som úraz, pro ktorom som si vykĺbil koleno a kompletne potrhal vsetko svalstvo dookola. Tým aj predný a zadný krížny väz. Lekár, ktorý mal pohotovosť a o pol noci ma operoval bol asi anjel, pretože aj napriek tomu, že vôbec nemám predný ani zadný väz, chodím po roku od operácie takmer normálne. Ale cítim, že to nieje ono. Prosím Vás, nevedeli by ste mi dať kontakt na lekára, ktorý Vás operoval? Mozno by sa pustil aj do toho môjho. :)
    Ak to bude možné prosím pošlite mi ten kontakt na adresu milos@inmail.sk....
    Dakujem Miloš

    OdpovedaťOdstrániť
  135. Ahoj Ivanka,
    musím povedať, že tu čítam zaujímavé info o operáciach kolena:) Tak sa s vami všetkými podelím aj ja o svoje zážitky s operáciami:)
    Keďže som pred pár rokmi študovala v Prešove telesnú výchovu, tak ma úraz kolena neminul, podobne ako mojich spolužiakov. Ja som dopadla asi najhoršie...Dnes mám 36 rokov a v roku 1996 ma prvýkrát operovali - robili mi plastiku ACL vo Vojenskej nemocnici (inak super medzi tými vojakmi:)...štep použili z lýtkového svalu a upevnili titánovou skrutkou . Po operácii sa začal horor: neskutočné bolesti asi týždeň trvajúce a nepomohli ani injekcie proti bolesti, našľapovanie neprichádzalo do úvahy vôbec, vtedy sa ešte nepoužívali motorové dlahy a cvičenie bolo hotové utrpenie. Po týždni ma prepustili a začali sa rehabilitácie. Po mesiaci som ohla koleno len tak do 30 stupňov, kvadriceps nezapínal vôbec. Doma som potom začala používať svoju vlastnú metodu: sadla na gauč, na nohu k členku som si pripevnila závažia (omotané činky obväzom),nechala som nohu voľne spustenú a kmitala s ňou hore-dole.Závažia už urobili svoje...noha v kolene sa postupne uvoľňovala a po 2 mesiacoch som ju ohla do 90 stupňov. A potom sa to opäť zastavilo. Po trištvrte roku mi operačne vybrali titánovú skrutku a po týždni som si sadla na bicykel. Postupne som dokázala prelomiť 90 stupňový uhol a nohou som mohla normálne hýbať a poriadne chodiť. Dovtedy som chodila len s barlami...inak sa nedalo. Po roku od 1. operácie som stála na korčuliach a opäť normálne športovala... aj keď: dodnes mám také necitlivé miesta v miestach, kde mi brali štep a kde som mala v kosti skrutku, stehenný sval mám dodnes o 3cm menší. 10 rokov som mala s kolenom pokoj (aj keď pri zmenách počasia dalo o sebe vedieť). No a potom sa začali ďalšie problémy. V mieste kde mi zošívali štep a kde bola skrutka mi zistili nevstrebané stehy, noha začala samovoľne krvácať a keď som sa dotkla píšťaly v tomto mieste, skoro som umrela od bolesti. 2006 mi operovali nohu opäť a vybrali tie nevstrebané stehy...vraj to ešte nevideli, aby sa to niekomu stalo :))) No..moje nohy sú zvláštne:) A aby toho nebolo málo, tak po 11 rokoch od plastiky sa mi natoľko zúžili kĺbne štrbiny medzi kosťami (stehennou a píšťalou) že roztrieštili vnútorný meniskus... bola som "prešťastná"... a opäť som ležala na stole :) V decembri 2008 mi odstránili zadný roh vnútorného menisku...A... problémy zmizli... vo februári som bola v Alpách lyžovať, koleno síce trocha bolelo ale vydržalo a bola to pre mňa vynikajúca rehabilitácia. Pol roka som mala pokoj, ani som nevedela že mám "vykuchané" koleno...až prišiel október 2009...a obrovské bolesti...nasledovala MRI a výsledok: opotrebované chrupavky a akýsi postraumatický edém s ruptúrou v oblasti menisku... Doktor, ktorý operuje moje kolená už 13 rokov mi dal ešte tak pol roka na regeneráciu pomocou liekov a potom zas skončím na stole:) Už som si aj na to zvykla:) A to som ešte zabudla spomenúť operáciu meniskov v druhom kolene:) Takže ľudia...nebojte sa, dajte sa rezať, ale verte tomu, že koleno už nikdy nebude také ako za mladi :)
    Ďakujem Ivanke za vytvorenie blogu a tým pádom aj pridania môjho kolenného životopisu :)
    MAHU

    OdpovedaťOdstrániť
  136. Ahoj Ivanka :) Tak sa ti hlásim s mojimi "pozitívami" :) Už to mám za sebou,som doma štvrtý deň a zajtra idem na kontrolu. Nohu musím mať v pevnej ortéze a nenašľapovať.Zatiaľ som nedostala žiadne iné informácie od lekára, ani o rehabilitácii ani o ničom inomm.Veď uvidím zajtra. Ináč mne nedávali umrtvenie do chrbtice, len ma uspali a teraz mám tri diery okolo kolena a jeden rez odkiaľ brali štep.Ani motodlaha nebola, dostala som len barly s príkazom nenašľapovať. Asi každý ortopéd má svoj postup.Uvidíme ako zaberie tento. Tak niekedy dám zase vedieť. Je dobre , že si tu aspoň ty a že si nám dala dokopy tieto informácie. Helena.

    OdpovedaťOdstrániť
  137. Helenka, tak fajn, že to už máš za sebou. Je to presne tak - každý ortopéd má svoj postup. Je však veľmi dôležitá včasná a dobrá rehabilitácia - tak sa na ňu opýtaj. Drž sa :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  138. Ahoj Ivana,
    čítam zaujímavosti o našich kolenných "radostiach" z rovnakého dôvodu asi ako všetci, ktorá našli tento blog. 13.1.2010 ma čaká plastika predného krížneho väzu. Absolútne ma premkla hrôza teraz po sviatkoch, tak som si sadla za net a zháňam info. Mám ich chabé, k celej veci som sa dostala možno nejak náhodne. Úraz som mala už pred 5 rokmi, mám z toho krásnu jazvu na pravom kolene. Vtedy mi bolo povedané, že plastika môže, ale nemusí byť. Až teraz som sa odvážila k tomu kroku preto, lebo koleno začína pobolievať a po MRI sa zistili "chytené" chrupavky a asik aj menisky...proste radosť, ktorá mi mmt nedáva spať. Dočítala som sa o troch spôsoboch plastiky a mne boli telefonicky pri objednávaní termínu povedané dva - "vstrebateľný" za púhých 300 Eur a titánové skrutky za 400 Eur (alebo opačne, ale to je jedno!). Keďže som sa nikde o podobných cifrách nedočítala, chcem sa spýtať tu zúčastnených, či niečo hradili či čo.... Jasné, že prachy sú mi v tomto prípade skoro zanedbateľná vec, ale predsa len...Operáciu by som mala absolvovať v Topoľčanoch, pretože v Nitre sa neuskutočňuje, keďže všetci chirurgovia chodia operovať po okolí. Neviem sa teraz ničoho chytiť, čo by ma zviedlo z cesty, že chcem operáciu zrušiť... Začínam strečkovať, viem, že to nie je v poriadku, koleno potrebuje zásah, len ja som posero. Nemám vybaveného chirurga, bola som na jednodňovej chirurgii, kde mi zlatý pán doktor povedal a odporučil ďalšieho, ktorého vlastne zamstnáva aj nemocnica aj on a ten sa toho ujal. Prístup asi taký, ako je niekto na celej veci inak nezainteresovaný ako profesne....Ale možno si to všetko iba zle vykladám. Pri mojich otázkach, ktoré asi boli iba jednoduché podľa toho, čo som si teraz zistila, sa tváril vlažne a akože nech sa do toho nevŕtam, bude sa tam vŕtať on a to stačí. Odovzdať však koleno, ktoré aspoň koľko-toľko funguje niekomu, kto vás berie ako ďalšieho v poradí, je riadna odvaha. Som negativistická, ja viem, ale idem sa zmeniť a skúsim to aj s pomocou z tohto blogu. Ja iba aby ste vedeli, že aj takto môže vyzerať príprava na operáciu, o ktorej nemám absolútne žiaden pár...
    Vlaďa

    OdpovedaťOdstrániť
  139. Ahoj Vlaďka,
    chápem, ako sa cítiš...tiež som v podstate nemala žiadne informácie. Na nete som si však niečo našla (dokonca aj priebeh operácie). Ale čím viac som vedela, tým väčší strach som mala...môžem Ti len povedať, že s tou nohou by som fakt nemohla žiť ako predtým. Nefunguje na sto percent, ale môžem lyžovať, behať, plávať - čo pred operáciou nešlo. Tak to skús nejako vydržať - stojí to za to.

    OdpovedaťOdstrániť
  140. Milá Vladka,ja by som na jednodňovú chirurgiu s kolenom nešla!!! A neodporúčam to nikomu.. Počula som už aj také, že poslali operovaného pacienta domov aj s drenážnym vývovodom, no a neviem si to ani predstaviť. Ja som za operáciu neplatila nič, ale preto, lebo som bola v štátnej nemocnici.Keď pôjdeš na súkromnú kliniku, tak tam pekne zacáluješ. Teraz mám už 20 dní po operácii, stále mám pevnú ortézu a zatiaľ stále nemám hýbať s kolenom.A to až do 7 januára, už mám nožičku tenulinkú... tak neviem kedy ju vôbec ohnem.. Helena.

    OdpovedaťOdstrániť
  141. Ahojte baby! Ďakujem za radu a myslím, že sa mi vyjasnilo...Mám na to síce už iba týždeň, ale skúsim rozprúdiť ešte nejaké aktivity a vyskúšam zohnať info prostredníctvom "obyčajnej" nemocnice. Pochopila som, že je dôležité, kde zájdem, ale keďže všetci iba neodporúčajú navštevovať štátne nemocnice, tak som skúsila súkromnú prax a...no nič, koniec lamentáciám, idem konať! Dám vedieť ako som dopadla. Na operáciu v každom prípade idem! Vlaďa

    OdpovedaťOdstrániť
  142. Vlaďka, držím palce!!!
    Ozvi sa :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  143. ahoj ivana,

    no dlho som sa neozvala, ale koleno celkom ok.
    no dnes som zazila prvý pád na neupratanom klzkom chodniku pred obchodom. rozjedovala som sa az az ale dopadla som celkom dobre, záver koleno je pokope a drzi a nic mi v nom neruplo. padala som hlavne na bok a ruky a kolienko som si chranila.
    hned ako som vosla do predajne opatala som sa, ze to co ma ten chodnik znamenat a oni ze su len v podnajme a ze to majitel s tym nic nerobi, bodaj ho ...
    musim ti podakovat ze tvoje cviky a bicykliku mojmu kazdodennemu, pretoze mi dost pomohli a tak som zvladala aj prvy pad.
    dufam ze padat uz nebudem :), a ked nahodou tak pomaly viem ako.

    som skoro 5 mesiacom od operacie a citim sa celkom ok, uz mi povedali ze mam skusit aj mierny beh, tak teraz v zime asi iba v obyvacke :)

    dakujem ti za rady a dodatocne zelam v novom roku len to najlepsejsie a vela vela zdravia


    ahoj mita

    OdpovedaťOdstrániť
  144. Ahoj Mita,
    ďakujem a aj ja Tebe želám len to naj, naj... Som rada, že sa Ti darí - si plná optimizmu, fajn (vaľa zohráva aj psychika :-)).
    Ja som tiež zažila po operácii pád - pošmykla som sa a znášala som to dosť zle. Bolo to asi dva týždne po a ja som spadla tak nešťastne, že som zohla koleno (a tá bolesť - to nikomu neprajem...)Ale poučila som sa - dávam na seba väčší pozor :-)))))
    Tak len na sebe pracuj, cvič, bicykluj - vydrž, oplatí sa.

    OdpovedaťOdstrániť
  145. Ahoj Ivka,
    mal som operované koleno kde mi zoperali meniskus a tiež chrupavku... no však necítim sa vôbec dobre som 4mesiace po artroskopii a stále mi niečo v kolene blokuje... viacero ľudí mi už povedalo, že po operácii by sa to nemalo stávať... môžeš mi prosím ťa poslať kontakt na mail doktora ktorý Ťa operoval? Viacero ľudí tu píše, že je super... rád by som ho navštívil. Ďakujem krásny den Peťo
    môj mail: peter.tropp@azet.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  146. ahojte, volám sa renata, ja som mala úraz (lyžovačka) vo februári 2009, roztrhnutý bočný a predný krížový vaz, takmel celý rok som bola na pn, fo februári mi operovali bočný, potom 7 týždňov sadra, pomalá rehabilitácia, v júli som bola ako tak ok a v septembri ma čakala plastika predného, v nemocnici som bola 5 dní, potom som šla domov s pevnou ortézou na celú nohu plus barly, takto som bola 6 týždňov,s ortézou som musela aj spať, potom 3 týždne s barlami, ortéza iba na noc, cviky iba zatláčania do postele, akoby vypumpovanie opuchu, potom ľah na bruchu a pomalé priťahovanie nohy a tak podobne, v decembri som konečne nastúpila do práce, sú to vlastne 3 mesiace od operácie, ale ešte stále mi robí problém chodenie po schodoch, hlavne dole, neviem, či to tak má po takomto období byť, budem rada, ak poradíte, inak celý postup rehabky závisí od operatéra, pretože niektorí ľudia už po týždni chodia a ja som musela mať vlastne 6 týždňov nohu v plastovej ortéze,lebo vtedy je ževraj najnáchylnejší na odumretie, preto ten kľud, vďaka čomu mi neskutočne atrofovali svaly, ešte teraz mám stehno o 3 cm užšie ako zdravá noha, šoférovať som začala až po tých 3 mesiacoch, chôdza je už v pohode, niekedy pri menšej bolesti krivkám, aj mi koleno opúcha, ale už menej ako po operácii, vtedy to bolo riadne opuchnuté aj s riadnou niekoľkotýždňovou modrinou, teraz ma koleno bolieva pri dotyku hlavne na vonkajšej strane kolena v mieste skrutky, mám ich vstrebateľné, takže ak sa nič neudeje, nemali by sa vyberať, veď už som mala 2 zásahy do kolena, takže som rada, bola by som vďačná za akéhoľvek názory na môj priebeh rehabilitácie, hlavne by ma potešili info, že aj u vás to prebieha podobne, všetkým prajem pevné zdravie do nového roka

    OdpovedaťOdstrániť
  147. Ahojte,
    zajtra mám deň "D"! Rozprúdila som aktivity, ako som si bola povedala, zohnala som doktora, ktorý keď videl magnetickú rezonanciu, povedal stanovisko, ktoré ma trochen zaskočilo....Vraj jemu sa nezdá a nie je celkom 100% presvedčený, že je odtrhnutý iba predný krížny väz, ale vraj aj zadný (paráááda). Preto navrhol najskôr artroskopiu, ošetrenie meniskov a chrupavky v prvej časti a tiež zosumarizovanie, čo tam je a čo nie. Takže zajtra mám v LV prvý zákrok. Bojím sa ani nie tak zákroku, ale toho "potom", ale pevne verím, že to bude iba lepšie. V poslednej dobe ma koleno viac neposlúchalo ako poslúchalo, takže....Tak na mňa kúštik myslite a dám vedieť, ako som dopadla.
    Ďakujem!
    Vlaďa

    OdpovedaťOdstrániť
  148. Ahoj Vlaďka!
    Tak sa teda drž a daj vedieť, či je to fakt také zlé - som zvedavá.
    Iva

    OdpovedaťOdstrániť
  149. Ahojte ja som od operacie 5 mesiac a som v pohode, uz ma aj na lyze chcel postavit ortoped, ale netrufam si. Dnes som ale ostala trosku zaskocena, posmykla som sa vonku na shenu a padla som, moze sa plastika nejako nerusit, ziadnu bolest necitim ani koleno nechyta nejaku farbu a nezalieva ho voda.
    Karin

    OdpovedaťOdstrániť
  150. Ahojte,
    ja mam po plastike 5 mesiac, len bolo to strasne zdlhave, lebo som nemohla doslapovat na nohu 2 a pol mesiaca, mi prisival odstiepeny vonkajsi meniskus a obrusoval chrupavku. Chcem sa len opytat, ako dlho trvalo niekomu z vas to tuhnutie kolena rano, alebo pri dlhsom sedeni a nic nerobeni?

    OdpovedaťOdstrániť
  151. Ahoj Karin,
    aj ja som mala tento problém - pomáhalo samozrejme cvičenie. Bolo to však kratšie ako 5 mesiacov :-)
    Ale u každého je to individuálne.

    OdpovedaťOdstrániť
  152. Ahojte, som rada ze som nasla tuto stranku, lebo aj ja patrim medzi tych, ktorych sa tyka plastika kolena aj artroskopia. Co tu citam o tych bolestiach uz mam strach teraz. Chcem sa len opytat, ci ste niekto platili za zdrav.material, lebo mne lekar povedal, ze za nejake skrutky si budem musiet zaplatit 400e, lebo ze to poistovna nepreplaca.skoro ma vystrelo, este k tomu som aj nezamestnana. mate nietko skusenosti?dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  153. ja som absolvoval tuto operaciu v piatok.Doteraz to dost boli,nemozem chodit,mam ortezu na celu nohu.Operater mi potrvrdil,ze tu ortezu musim mat aspon 2 tyzdne,aby som nezohynal nohu,aby sa vstep nahodou neposkodil.Ale v podstate som v pohode.teraz budem 2 tyzdne vylihovat,pojdem na kontrolu a uvidim co dalej

    OdpovedaťOdstrániť
  154. ahoj..ja som mala uraz pred 4 dnami.samozrejme na lyzovacke.baba co sa mi vopchala do cesty sa ani neobzrela za mnou.a to som hukala ako pavian.uplne som pri pade citila,ze sa tam nieco roztrhalo.bolest ako nikdy.prisli po mna zachranari a dalej do Bojnic na pohotovost.na pohotovosti mi dali skrobak a ortoped mi dal ortezu..tiez je tu pravdepodobnost roztrhnuteho vazu..o tyzden mam ist na kontrolu a potom sa uvidi.chodit chodim,sice krivam.ale bez ortezy,ked spravim chybny krok,citim,ze to koleno nedrzi po kope..tak uvidim,ako to vsetko dopadne.ale co som citala o tej operacii,tak ma celkom z toho strach...miska z pd

    OdpovedaťOdstrániť
  155. ahojte ja mam tiez podobny problem rano idem este len na magneticku rezonanciu a tam sa uvidi.spadla som na korculiach ale koleno nemam ani opuchnute ani ma neboli.vsetci tu pisu o strasne dlhych rehabilitaciach ja som zasa pocula uplne ine co mam znamych hokejistov a boxeristov robili im to normalne na jednodnovej chirurgii v topolcanoch je tam velky odbornik a co sa tyka rehabilitacie po nejakych troch tyzdnoch boli fit tak potom neviem asi zalezi od rozsahu zranenia.no fakt neviem.

    OdpovedaťOdstrániť
  156. ja sa Ti len chcem podakovať,som čital že ako cvičiť a tak no proste všetko a pomohlo mi to. fakt dakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  157. Zdravím všetkých!
    Ospravedlňujem sa, že som nereagovala skôr - bola som na medzinárodnej konferencii eTwinning v španielskej Seville a pricestovala som len pred hodinkou.
    Miška, strach má asi každý...ja som však štyri dni po páde nemohla chodiť. Ale ak máš ten väz naozaj roztrhnutý, je najlepšie dať si to čo najskôr spraviť. Môžem Ti povedať, že sa to dá vydržať a určite to bolelo viac pri tom páde :-)
    Držím všetkým palce
    Ivana

    OdpovedaťOdstrániť
  158. Ahojte,
    pozdravujem po asi uspešnej atroskopii menyskov a chrupavky. V utorok to boli 3 týždne, chodím bez palice, aj keď mi ju lekár nakázal, ale snažím sa nohu cvičiť aj chôdzou, aj ked v tomto počasí si vonku vypomáham fra. palicou. Slušne mi zaberajú rehabilitácie - magnet, laser a cvičenie. Mala by som doma aj bykovať, ale...no je to tak, že dofrčím domov, rodina, domácnosť, tak to trošku flákam, ale sľúbila som si polepšiť sa. Prvý týždeň a pol bol dosť zúfalý, lebo som nemohla na nohu stupiť, vo všetkom odkázaná na okolie nebolo pre mňa ktovie čo. Ale teraz je to pohoda, rehab. sestry mi povedali, že mám slušnú ohybnosť, že musím už iba doladiť svaly a je to ok. Sranda je, že lekár mi povedal, že predný krížny tam je, dokonca drží. Síce iba na cverinke, ale plastiku zatiaľ neodporúča. Vypleštila som na neho oči, ked mi zahlásil, že v pohode som mohla aj lyžovať a aj budem môcť...Nerozumiem už ničomu, ked mag.rez. ukazovala niečo úplne iné, dokonca podozrenie na roztrhnutý zadný krížny väz. Asi to dám pozrieť tretiemu doktorovi, nech už ma ten načisto domagorí....Bolesť je dosť znesiteľná, po operácii mi dali do žily niečo proti bolesti, lebo večer po operácii som išla domov. Pri prvej kontrole (po 12 dňoch) mi vybrali nejakú krv, čo je vraj normálne a šitie a fungujem teda na pohybe ako tak. Takže zatiaľ tak! Držím palce všetkým, ktorí zvažujú operáciu. Je to treba, lebo koleno inak nenormálne trpí.
    Vlaďa

    OdpovedaťOdstrániť
  159. Ahojte, potrebovala by som poradit, kde vsade v ktorych nemocniciach robia plastiky kolena a a ake mate skusenosti.dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  160. zdravym vsetkych co su po opeacii krizoveho vezu ...robim aktivne thaibox stalo sa mi to na zapase som akurat piaty den od operacie a musim povedat ze to neni az tak zlee pomalicky zacinam chodit aj ked to docela citim chcem tim povedat ze netreba sa lutovat ale vydrzat zo zaciatku tu bolest a ist aj cez nu je to nesmierne dolezite lebo jak sa hovori kde je vola tam je cesta:)

    OdpovedaťOdstrániť
  161. Ahoj Ivanka, prosim potrebujem poradiet nejake nemocnice kde robia plastiky kolena. ake su cakacie doby? dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  162. Ahoj,
    záleží od toho, odkiaľ si....sú viaceré...Blava, Prešov...čakacie doby rôzne. Keď operovali mňa, mali dosť pacientov a nebola som vrcholová športovkyňa :-)) - takže som si počkala na operáciu dosť dlho. Všetko je v mojom článku.

    OdpovedaťOdstrániť
  163. ahoj..kontrola dopadla tak,ze ma ortoped poslal na artroskopiu..tam mi zistili,ze tie vazy su ciastocne natrhnute..pytala som sa ,ze v akom rozsahu..takze 2/3 su pretrhnute a 1/3 je v kope..plastiku samozrejme nerobia,ked to je len ciastocne..ze si mam davat pozor..no fasa,zit s pocitom ,,co ak,,... miska z pd

    OdpovedaťOdstrániť
  164. Miska, určite sa obráť na iného ortopéda....ak chceš športovať. Je len otázka času, kedy z toho nadtrhnutého bude roztrhnutý.... Daj vedieť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  165. Ahoj.Včera ma prepustili z nemocnice po plastike(robili ju 18.2.)cítim sa celkom dobre.koleno ohnem na 90 stupňov-samozrejme s pätou na zemi-vystertú nohu zdvihnem už bez bolesti,chôdza je bez problémov.Len po prečítaní tvojho procesu rehabilitácie mám trochu obavu,či som sa priskoro nedostal do takej "formy"(5 dní po zákroku),aby sa mi to neskôr nevypomstilo...čo myslíš??? jozef

    OdpovedaťOdstrániť
  166. Jozef, 90 päť dní po plastike - uf! S tým som sa nestretla...čo na to tvoj ortopéd? Prajem Ti, aby sa Ti takto darilo aj naďalej, ale moc to nesiľ. Ako koleno, nepuchne? Napíš, som zvedavá :-))
    Iva

    OdpovedaťOdstrániť
  167. vlastne to bola podmienka,aby ma prepustili z nemocnice-koleno zohnúť na 90 stupňov(s chodidlom na posteli),úplne vystrieť nohu a trochu ju zodvyhnúť.Tiež sa mi to moc nepozdávalo, pretože kamarát to podstúpil pred vyše 4 mesiacmi,ale v inej nemocnici,a priebeh rehabilitácie mal iný-dostal ortézu s aretovatelnym kľbom a každé 2 týždne mu posúvali uhol ohnutia- išli na to pomalšie,zhovievavejšie.Preberal som to aj s rehabilitačnou sestrou-"každá nemocnica má svoje metody"-bola odpoved a uistila ma,že to majú osvedčené a budem spokojný.No zatiaľ som-koleno nepuchne,nebolí...uvidím po pár mesiacoch.Asi ťa aj zaujíma,kde mi to robili,však?Bolo to v Bojniciach a týmto zdravým aj Mišku-písateľku vyššie-spolu sme "strávili" noc v bolestiach na pooperačke.Miška nesil sa do tej plastiky,ak to dobre zrehabilituješ,tá 1/3väzu ti bude stačiť.Sama zbadáš,ked začneš behávať,že je to lepšie a lepšie a budeš si každým vybehnutím istejšia...len si nájdi dobrú rehabilitačnú,tá ti dosť pomôže.jozef

    OdpovedaťOdstrániť
  168. Dobrý deň,
    mám na Vás ako už odborníčku na kolená jednu otázku. Asi pre 6 týždňami, som si na futbale poranil koleno. Výsledok MR: pretrhnutý predný krížový vaz, natrhnuté zadné menisky. Koleno bolo bolestivé otok, ťahanie krvi, neskôr len voda,nedalo sa úplne ohnúť. Lekár odporúča operáciu, na vyčistenie kolena, aby sa dalo ohnúť, plastiku vazu zatiaľ nie. Dal mi čas na rozmyslenie do polovice marca, že to koleno nebudem mocť ohnúť a operácia tomu pomože. Ja skoro vobec nešportujem ten futbal to bola výnimka a aj tak to dopadlo. Koleno sa postupne zlepšuje hoci ešte stále bolí už ho aj ohnem skoro úplne. Otázka, je potrebná operácia ked nepočítam zo športovaním a moj vek je 50?

    OdpovedaťOdstrániť
  169. Dobrý večer!
    Odborníčka nie som :-)), píšem len z vlastných skúseností - s cieľom pomôcť, povzbudiť, poradiť...na základe toho, čo som prežila.
    Aj ja som chodila dosť dlho s roztrhnutým väzom, koleno som už pekne ohla. (keďže som dosť cvičila) a svaly boli skoro v takom stave, ako na druhej nohe. Lenže ja som predtým cvičila, hral tenis, lyžovala a to som už s tým kolenom nemohla robiť. Vadilo mi to, tak som sa rozhodla pre operáciu.
    Ak nešportujete a stačí Vám "chôdza", tak sa s tým asi dá žiť. Ja však mám informácie od svojho ortopéda, že sa v takom prípade viac opotrebuje koleno. Skúste sa na to spýtať svojho ortopéda. Držím palce

    OdpovedaťOdstrániť
  170. Ahoj

    Čítam tu o všetkých vašich nehodách a blednem.Ja som spadla n LYžOVAčKE 14.02.2010 a ortopéd mi nasadil ortézu na 6 týždňov.Mám vraj skoro roztrhnutý vaz trojhlavý.Raz mám v kolene krv raz mi zmizne,každý mi hovorí niečo iné som zúfalá a neviem čo mám robiť.Tá ortéza je hrozná a mám ju ešte len 2 týždne a plačem skoro každý večer.Viete hyperaktívneho vorkoholika vložili do rúry a obmedzili jeho teritórium.Ale nie vážne možete mi povedať čo si o tom myslíte?Je to normálne aby som to mala 6 týždňov?je šanca na zahojenie bez operácie?Žijem bohužiaľ v meste kde si nikto nedá operovať ani slepák a každý doktor ide jeden proti druhému.Ivka

    OdpovedaťOdstrániť
  171. Ahoj Ivka,
    viem, ako sa cítiš. Tiež som mala po úraze ortézu. Boli to pre mňa strašné dni, cítila som sa hrozne, nemohla som nič robiť, bola som obmedzená, noci boli strašné....Môžem Ti povedať len toľko, že musíš vydržať. Rešpektuj pokyny svojho lekára, skús sa niečím zamestnať - ja som učiteľka a narobila som si vtedy toľko kartičiek na didaktická hry pre druháčikov, že ich môžem rozdávať :-)
    Vydrž to Ivka, čaká Ťa dlhá cesta, ale stojí za to.

    OdpovedaťOdstrániť
  172. Ahoj Ivka a ostatni pacienti mate niekto skusenosti s operaciou v Martine? aj ste nieco doplacali?

    OdpovedaťOdstrániť
  173. Ahojte.
    v auguste minuleho roku mi pri nijakej cinnosti velmi lahko ruplo v kolene,26r som skoro vrcholovo sportoval(fotbal)nikdy som nemal problem (s nicim)moj sportovy lekar mi naordinoval 10xelektro,nepomohlo,dalej 10x magnet,nepomohlo,5x injekcie do kolena 1x za tyzden,lahko pomohlo ale stale pri sporte bolelo,
    pred tyzdnom ma konecne poslal na MR,
    sobotu som hral hokej a ruplo mi to poriadne,od vtedy mam nohu len vystretu,nemozem ju ohnut vobec,strasne to boli,
    najviac sa obavam ze od zaciatku som mal natrhnute niektore vezy,a teraz som si ich potrhal uplne.(sportovat mi nezakazal,len sa mam setrit).
    Rozmyslam preco ma neposlal na MR omoc skor (prve bolesti pred 6mes)

    OdpovedaťOdstrániť
  174. No, myslím, že to rupnutie je dôsledkom roztrhnutého väzu. A prečo ťa neposlal skôr? Ako aktívneho športovca teda asi mal...ale aj keď sa ho to opýtaš, už s tým asi nič nespravíš...

    OdpovedaťOdstrániť
  175. Ahoj Ivka, ja som bol na plastike v Bojniciach, 5.2.2010 mi robili plastiku ACL, rozdiel v mojoj pobyte v nemocnici bol ten, ze ja som tam bol iba 5 dni, a bol som uspaty, teda mne do chrbtice nic nedavali a potom to ani v noci nebolelo nejak moc (asi dobre lieky od bolesti davali, neviem co vsetko som jedol, ake pirule:)), ale najhorsie bolo vydrzat lezat po operacii a nic nerobit..... mne sa dalo po 2 dnoch s barlami vpohode chodit, samozrejme ze som nohu moc nezatazoval..... a teraz po mesiaci mam koleno stale opuchnute, cvicim snim svoje cviky, co mi ukazali v nemocnici + od zajtra planujem rozsvirit o dalsie cviky, ktore su tu.... a beham na bicykli.... DAKUJEM ze si zverejnila tento clanok, budem cerpat pri cviceni z neho a chcel by som sa ta opytat, ci sa nemoze stat, ze by som to s cvicenim prehnal???

    Hravam aktivne futbal, a chcel by som sa cim skor vratit spet k sportu, preto chem aktivne cvicit, mam na to aj cas....

    OdpovedaťOdstrániť
  176. Ahoj Ivana, asi pred 3 týždňami mi ruplo v kolene pri lyžovačke. Bolesť nebola až taká veľká ale pre istotu som po týždni navštívila ostopéda a ten mi hned povedal, že mám pretrhnutý predný krížny väz. Poslal ma pre istou aj na MR, kde mi to potvrdili na 100 %. Teraz zháňam nejakého dobrého lekára na operáciu, som z KE informovala som sa v šaci, ale tá suma čo mi tam povedali ma trošku zarazila - 20.000 Sk. Tak neviem či je to veľa, málo, či mám vôbec ísť na tú operáciu, lebo dá sa s tým aj žiť takto. Nie som vrcholový športovec, ale žiť úplne bez lyžovania, túr atd si neviem predstaviť.No a jasné, že mám aj strach, predsa len je to zákrok. Iveta

    OdpovedaťOdstrániť
  177. ...to teda môže, stalo sa to aj mne. Koleno začalo puchnúť - cvičila som 3 krát denne. Ortopéd navrhol cvičenie zredukovať a pomohlo.
    A Ivetka - tiež je to môj prípad - už len kvôli lyžovaniu sa to oplatí, neváhaj :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  178. ahojte, ja uz som po artroskopii kolena pred styrmi rokmi, tento vikend mi znova vyskocilo koleno a potrhalo sa mi to tam vsetko....neviem ani co vsetko, ale lekar povedal, ze budem potrebovat celu rekonstrukciu kolena, to znamena ze pod kolenom mi odrezu kusok kosti a posunu celu aj s vazmi na ine miesto..neviete, kde robia tento druh operacie?, nerobi sa to artroskopicky ale reze sa cele koleno

    OdpovedaťOdstrániť
  179. Ahoj,ako to tu citam som dost zhrozena z toho :). Predvcerom mi robili artroskopiu a povedali mi mam roztrhnuty predny krizovy vaz. Nic viac mi k tomu nepovedali a keby som sa nebola spytala toho lekara co ma operoval ze co mi vlastne operoval on by mi to ani nebol povedal. Takze predvcerom mi robili tu artroskopiu a vcera ma uz pustili domov.Hodinu po tom ako som sa prebrala z narkozy som musela sama chodit s barlami. Aj to mi dali len ked som ich poprosila. Este v ten den som musela ist sama par krat na zachod. Domov ma pustili bez barli a bez ortezy-zevraj mam chodit, chodit a chodit. Pozajtra by som mala ist uz do skoly. Neukazali mi ziadne cviky a a ziadne rehabilitacie. Teraz som si ani neni ista ze ci sa mi koleno nejako nepokasle a kedy mam ist na plastiku vazov. Alena

    OdpovedaťOdstrániť
  180. helou ivanka,tu ivan
    zrhuba pred rokom som mal uraz pri baskete,povestne rupnutie,ort. povedal ze na snimku nic nevidi naordinoval maste,dva krat od rupnutia som sa pokusal hrat znovu,ale citil som nestabilitu a dva krat som pocitil ako keby zyvnutie,ked sa mi stalo druhe zyvnutie,musel som zacat konat,isiel som na MR,zobral som vysledky,a behol do Malaciek za Mudr. Pullmannom(0905 548 240c.ma aj na internete,takze by som povedal ze mozte volat je to priamo na doktora),sukromnik,tusim to bol natrhnuty zadny vaz,neviem uz presne,pred operaciou mi povedal ze plastiku zrejme nebude treba,spravil mi len artroskopiu(200e)operacia + rehab,vsetko ok,cca pred 3 mesiacmi som sa pomaly vratil aktivne k basketu,pomalicky aj s behanim,cca 3 mes som vydrzal trenovat a stupnovat zataz,lenze ked som zacal robit vyskoky na vyvysenu plochu,presilil som si zrejme to koleno a na dalsom baskete,som pocitil pichnutie a zas mierne zyvnutie do boku,dalsi postup je plastika za kt dam400e,trochu ma hneva ze mi to nespravil hned ked to mal v plane aspon by som 200 usetril,ale uz kaslat na to,este jedna vec,rano o 8 mam byt 25.marca v ba na stole,v priebehu dna hovoril ze sa bude koleno chladit a okolo 3 -4 ze by som mal ist domov.. neviem este som teda u nikoho tu necital zeby mal plastiku a hned isiel domov v ten den,ale z prvej operacie co isiel chalan predo mnnou tomu daval kliny,alebo sroby,a ten isiel zrejme tiez v ten isty den domov tak neviem,aby som nezabudol,mne spravili artroskopiu a vstrekli mi vlastn krv udajne nejaka nova metoda.. ,uvidime tesim sa na 25.teho uvidime co povie plastika,snad raz budem moc zas naplno,nedokazem si predstavit zivot bez sportu,THX za tento BLOQ... GOD BLESS YOU:))nech sa Vam vsetkym dari.. IVAN

    OdpovedaťOdstrániť
  181. Ivan, ďakujeme a držíme palce :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  182. ahoj, aj ja sa chcem podelit s mojou skusenostou, takze asi pred 2 aj pol rokom sa mi stal uraz na motorke, padol som v 50kmh rovno na koleno, neskutocna bolest, radsej by som v tej sekunde zomrel... po pol roku mi robili asrtroskopiu a vycistili mi koleno a zobrali jednu tretinu z meniskov, bol roztrhnuty aj krizny vaz, ale nespravili mi to naraz, od tej operacie presiel asi rok, rehabilitoval som mesiac a barle som mal tiez tolko potom uz len obvaz a potom uz nic, momentalny stav je taky ze viem behat, skakat, kopat, legpress 130kg, sem tam koleno zacitim ze nieco mu vadi ale to len ako ked si niekto puká prsty, cize bez bolesti... rozhodol som sa pre plastiku a vo stvrtok nastupujem, piatok mi to maju robit tu v NR, bojim sa ze aby to nebolo este horsie ako to je, aj doktor ma varoval ze to nemusi byt lepsie, ako ja len dufam ze koleno ostane trosku stabilnesie, pevne a silne je len stabilita trosku chyba, a este dufam ze ked uz menisky mi spravili tak to nebude az tolko boliet...po operacii sa pochvalim ako to dopadlo... Viktor

    OdpovedaťOdstrániť
  183. Ahoj Viktor, ani sa nenazdáš a máš po tom....potom už len poctivo cvič. Drž sa :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  184. ahojte, uzitocne informacie som sa podozvedal..hadam mi pomozu:)
    vcera som mal uraz pri futbale, dnes rano mi lekar povedal, ze mam natiahnute alebo poskodene bocne vazy v kolene..a nie je si isty, ci aj predne krizove..a troska krvi v kolene ale tu zatial netahal..dal mi ortezu..nakazal obklady a pokoj..kontrola o 4 dni, kde ma pravdepodobne posle na MNR a uvidi dalej, ze ako postupovat..Sam som zvedavy..co z toho bude..Viac ako z bolesti,ktora teraz nie je velka, mam strach z toho lezania:) koleno ako tak zohnem..no boli pri dostupovani..uvidime..tak drzte palce..:) Jano

    OdpovedaťOdstrániť
  185. Katarina:

    Dobry den,
    pred dvoma dnami som bola na koncerte, kde sme trosku poskakovali
    a tancovali a pri otocke mi ruplo v kolene. Ihned sme volali sanitku a hned na to som bola prevezena na prijem, kde mi diagnostikovali VYVRTNUTIE A NATIAHNUTIE (PREDNEHO) (ZADNEHO) SKRIZENEHO VÄZU KOLENA. Lekar mi odporucil operaciu. V ten den ma to bolelo, no na druhy den a dnes je to ovela lepsie a viem doslapovat aj na nohu a chodenie mi problem vobec nerobi. Nosim ortezu a nepocitujem bolest. Mne sa zda, ze mi to lekar zle diagnostikoval a tak som sa rozhodla po sviatkoch ist na magneticku rezonanciu.
    Aky je na to Vas nazor? Bolelo vas to? Vedeli ste doslapovat a chodit?

    OdpovedaťOdstrániť
  186. Katka, mňa to teda bolelo poriadne!Chodiť som nemohla vôbec. Ak s tým nemáš žiadne problémy, nebolí Ťa to a nemáš problém pri športovaní, potom nevidím dôvod, prečo by si mala na operáciu ísť. Ináč, mne magnetická rezonancia ukázala, že väz nie je roztrhnutý a pri opeácii zistili, že je.

    OdpovedaťOdstrániť
  187. Chcem sa spytat, ci aj niekomu inemu MR neukazala roztrhnute predne vazy...a nakoniec boli... ?
    A este sa chcem spytat, mozno to tu uz odznelo...ci clovek citi, ze ma roztrhnute predne vazy... lebo mne lekar nateraz konstatoval, mierne natrhnute vnútorne bocne vazy...kde aj citim, ze nieco nie je v poriadku... no potom uz v kolene nepocitujem ziadnu bolest...
    dakujem...

    OdpovedaťOdstrániť
  188. Ahojte vsetci! O tyzden idem na plastiku ACL. Stale vaham. Vaz mam roztrhnuty, ale s kolenom nemam ziadne problemy. Po arthroskopii menisku v roku 2007 som uz aj lyzoval, hral volejbal aj squash. Ortoped povedal, ze koleno je nestabilne a treba to spravit. Tak neviem. Poradte prosim.
    Dakujem.
    Juraj

    OdpovedaťOdstrániť
  189. Ahojte všetci plastikári!Ja už druhý mesiac čakám na operáciu- plastiku predného väzu, ale čím je termín operácie bližšie,tým mám väčšie pochybnosti, či na tú operáciu ísť!Koleno ma pobolieva len tak trošku, hlavne po večeroch, ale dá sa to vydržať, samozrejme, že nešportujem vôbec, len normálne fungujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  190. Dobrý :)
    Aj mňa čaká operácia predného krížového väzu no mne doktor povedal, že mi ten väz nahradí šľachou zo stehna tak dúfam že to nebude také strašné potom dostanem ortézu a barle... bude to tesne pred prázdninami takže asi nič z toho... chcela som sa opýtať ako skoro po takomto zákroku ste mohli ísť do vody a tak

    OdpovedaťOdstrániť
  191. Dobrý večer, mám problém s kolenom a výsledok magnetickej rezonancie je takýto:
    Kompletná lézia LCP, gr.III.
    F-T chondropatia akcentovaná v later. kompartmente.
    Degenerat. lézia zadného rohu MM gr.II.
    Suprapatelárna a hlboká infrapaterálna burzitída.
    Bolí ma to už pri čítaní.Vedel by mi niekto poradiť ako ďalej? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  192. Po operácii to bolo s kúpaním doť problematické - noha obviazaná igelitom, koleno vo vani podložené uterákmi :-))))) Vtedy je dôležité nenamočiť ranu.
    Tiež som mala operáciu pred prázdninami - začiatkom júna. Cez prázdniny - koncom júla sme boli v Chorvátsku. Vtedy mi more pomohlo :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  193. caute citam si tu vase odkazy a ja mam ist tiez na operaciu predneho krizneho väzu stalo sa mi to pri futbale ale ja som nic necitil len taky sprosti pocit som mal.zacinam sa niejako toho obavat a tak sa vas chcem spytat ci je podla vas mozne aby ma nic nebolelo po schodoch chodim hore dole jedna radost len sa bojim hrat futbal aby som si neurobil zle.

    OdpovedaťOdstrániť
  194. ahojte,
    tiez som po plastike ACL a veru musim povedat, ze zatial som trosku sklamany, pretoze som ocakaval, lepsi priebeh..Som cca 10 tyzdnov po plastike, no moja chodza je priserna - hovori rehabilitacna sestra a primarka sa pripaja :(. Neviem vystriet nohu uplne - stale je tam nejaky deficit a zohnut samozrejme tiez nie. Poctivo rehabilitujem (cviky od rehablit.sestry), stacionarny bike a zacal som aj plavat asi pred tyzdnom. Pomaha mi tekuty parafin, kt. si prilozim okolo kolena, krasne to uvolni a potom cvicim + bike. No ale akonahle prestanem cvicit, tak po 1-2 hodinach je to koleno opat stuhnute a opat je moja chodza biedna. Chcem sa opytat, ci je to normalny stav aj napriek tomu, ze od operacie je uz cca 3 mesiace alebo nieco nie je v poriadku? Ptz doktor hovori, ze je vsetko ok - ze vaz drzi, rehabilitacna hovori, ze to chce cas..no myslel som si, ze po 3 mesiacoch bude lepsie..Dakujem za cenne rady vsetkym!

    OdpovedaťOdstrániť
  195. Peťo, aj ja si myslím, že je všetko OK. Ako som už viackrát písala - u každého je to individuálne...mala som podobný problém. Pomohla mi však zmena rehabilitačnej sestry. Stačilo mi ku nej chodiť dva týždne a výsledok stál za to! Bola to však drina - rôzne cviky na lehátku, na rebrinách - polodrepy - aj cez bolesť. Tiekli mi slzy, ale bola som jej naozaj vďačná.

    OdpovedaťOdstrániť